Przejdź do głównej zawartości

Kotlety schabowe w panierce z cebuli

Jeśli lubicie drobne urozmaicenia codziennych obiadów, ten przepis jest właśnie dla Was. Schabowe
w takiej panierce smakują inaczej niż zwykle, ale 
także znajdą uznanie w kubkach smakowych tradycjonalistów. Przepis znalazłam na blogu Gotuj się do gotowania, na którym Autorka poleca panierkę do piersi z kurczaka. Mięso zamieniłam na schab, jednakże z piersią z kurczaka spróbuję przy kolejnej okazji :) Polecam!

Składniki:
- schab bez kości (ok. 500 g),
- sól czosnkowa, pieprz,
- 1-2 jajka,
- mąka pszenna,
- 1-2 cebule,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia.

Schab kroimy na niezbyt grube plastry, rozbijamy tak, jak zazwyczaj na schabowe. Przyprawiamy
z obu stron solą czosnkową i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (w pojemniku
z pokrywką lub na talerzu przykrytym folią/drugim talerzem). W tym czasie przygotowujemy cebule: obieramy z łupin, a następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami. 
Po upływie godziny, mięso wyjmujemy z lodówki. Na jednym talerzu umieszczamy bułkę tartą, na drugim mąkę, na trzecim cebulę, na czwartym roztrzepane jajka (z solą i pieprzem). Kotlety panierujemy z obu stron następująco: mąka - cebula - mąka - jajko - bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Ta panierka wygląda nieźle! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełna dla mnie nowość,ale za to jaka pyyyyyyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygladaja, taka chrupiąca skórka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi smakować!!! Wgląda tak pysznie, że przy najbliższej okazji takie właśnie kotlety zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym taka kotleta, oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. utarta cebula smazona z jajkiem ,jest gorzka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Najlepszy dressing do sałaty