Przejdź do głównej zawartości

Jabłkowe kwiaty - jadalna ozdoba do wypieków

Jakiś czas temu pokazywałam Wam sposób na wykonanie jadalnego bukietu z muffinów, które były dekorowane różyczkami z masy cukrowej. Dziś mam nieco łatwiejszy pomysł, z którym poradzi sobie każdy i o wiele szybciej. Przepis na jabłkowe kwiaty będzie wstępem do kolejnych, które w całości pokażą, jak zrobić muffinkowy bukiet. 

Potrzebujemy:
- 1 jabłko,
- papier do pieczenia/mata silikonowa,
- foremki muffinkowe. 

Jabłko dokładnie myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki (bez wydrążania gniazda i obierania; kroimy tak, by plasterki tworzyły okrągłe 'kwiaty'), jak najcieńsze. Najlepiej zrobić to ostrym nożem lub krajalnicą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą - każdy plasterek obok siebie. Wstawiamy do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika (można posłużyć się także suszarką do owoców i warzyw). Suszymy ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie jabłka powinny być lekko osuszone, ale jeszcze elastyczne. Każdy plasterek wkładamy do foremki na muffinki tak, by środek przylegał do dna, a reszta opierała się na bokach (nadajemy kształt kwiatów). Suszymy kolejną godzinę w piekarniku. W razie potrzeby nawet dłużej - gdyby kwiaty były mało sztywne.
Po suszeniu studzimy na blacie i zostawiamy do dekoracji. Jutro kolejny krok :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!