piątek, 14 marca 2014

Zupa z mięsem mielonym

Zupy są nieodłącznym elementem naszych obiadów. Uwielbiamy zarówno tradycyjne, jak i pełne nowości. Dzisiejsza propozycja jest dla nas nowością, gdyż nigdy wcześniej nie dodawałam do zupy mięsa mielonego. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy bardzo smaczną całość. Zachęcam do spróbowania! 
Składniki:
- ok. 300 g mięsa mielonego,
- 5-6 pieczarek,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 puszka pomidorów (dodałam również 1 świeży pomidor),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, cukier, lubczyk, bazylia, oregano,
- olej do smażenia.

Na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone, podsmażamy przez chwilę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory (świeże). Pod koniec smażenia, dodajemy jeszcze pieczarki - umyte i pokrojone na plasterki. W tym czasie zagotowujemy wodę w średniej wielkości garnku. Gdy odparuje prawie cała woda
z pieczarek, zawartość patelni umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Pomidory z puszki częściowo miksujemy blenderem (tak, by zostały kawałki). Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę wraz z zalewą. Całość gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, lubczykiem oraz pozostałymi przyprawami. Zupa powinna być pikantna. Jeśli lubicie, można dodać także czerwoną fasolę (ugotowaną lub z puszki). Smacznego!

12 komentarzy:

  1. A to rzeczywiście jakieś novum. Myślałam, że (czytając tytuł posta) ...będą pulpeciki. A tu taka niespodzianka. Jestem zachwycona tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taką zupę na zimą, są sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa zupka, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo lubię mięso w zupie chili con carne - taka wersja też by mi podpasowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie !- normalnie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię zupę , gęstą zwaną kociołek meksykański z mięsa mielonego , kukurydzy, fasoli i pomidorów, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupuję ten przepis! Tylko ile wody należy wlać do garnka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w średniej wielkości garnku, do którego wlałam mniej więcej 3,5-4 litry wody. Smacznego!

      Usuń
    2. Zrobiłam. Jest pyszna!!! Na stałe wpisuję ją do domowego menu.

      Usuń
  8. Zupa brzmi i wygląda super fajnie, a powyższa recenzja przemówiła do mnie jeszcze bardziej i robię ja na jutro jak 2 x 2 jest 4

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj