Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z karmelową rosą na biszkopcie

Dzisiejszy przepis jest wbrew pozorom naprawdę szybki i nieskomplikowany. Uda się każdemu
i z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Z każdym dniem szarlotka zyskuje na smaku. Rosa
z karmelu dodaje jej uroku. Szarlotka na biszkopcie smakuje trochę inaczej niż na cieście kruchym, ale wierzcie mi - to doskonałe połączenie. Przepis znalazłam na blogu Kasi - Gotuję, bo lubię. Zmniejszyłam proporcje, by dopasować do tortownicy. 

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- spód biszkoptowy: 2 jajka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki wody,
- warstwa jabłkowa: ok. 1-1,5 kg jabłek (obranych i wydrążonych), cukier do smaku, 2 łyżki soku
z cytryny, 1 czubata łyżka kisielu cytrynowego,
- beza: 3 białka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. 

Przygotowanie rozpoczynamy od jabłek: obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki - od razu na głęboką patelnię. Polewamy sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cukier do smaku, a następnie kisiel. Mieszamy, zagotowujemy ponownie. Jabłka są gotowe - zdejmujemy z kuchenki. 
Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy sól oraz cukier. Miksujemy ok. 5-7 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i wodę (po ok. 5-7 minutach). Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 minut (do suchego patyczka; z termoobiegiem). 
Po upieczeniu spodu, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i wykładamy jabłka. Rozkładamy równomiernie. Ubijamy białka - gdy się spienią, dodajemy sól i miksujemy do momentu, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodajemy powoli cukier, partiami. Beza powinna być lśniąca i sztywna. Wykładamy ją na masę jabłkową, a ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku, pamiętając, by temperaturę zmniejszyć do 170 stopni. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Karmelowa rosa będzie pojawiała się w trakcie studzenia. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Komentarze

  1. Mariko, właśnie piję kawę i taka szarlotka przydałaby mi się dla osłody. Kto wie, może dzisiaj taką upiekę? Bo wszystkie słodkości w domu już zjedzone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka jest warta wypróbowania! Smakuje inaczej niż tradycyjna na cieście kruchym, jest szybsza w wykonaniu. Polecam :)

      Usuń
  2. mistrzowska:) piękna:) achh

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna ! kocham wszystkie szarlotki ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja! I wszystkie inne ciasta z jabłkami :)))

      Usuń
  4. szarlotki , ta wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że obie bezimy dziś trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie ! Musze zrobić taką wersję na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Zamiast sernika - szarlotka z rosą :) Cudna ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, zawsze z rosą kojarzy się sernik, więc teraz warto upiec szarlotkę z rosą :) Dziękuję!

      Usuń
  8. Wygląda bardzo efektownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam szarlotki, a Twoja jest taka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zazdroszczę Ci, że z taką łatwością pieczesz ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie :) Wygląda baaaaardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna jest ! I na pewno jeszcze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!