Przejdź do głównej zawartości

Kluski ziemniaczane z pieczarkami

Kluski ziemniaczane z grzankami tak nam zasmakowały, że nie czekałam długo, tylko powtórzyłam przepis. Tym razem użyłam jednak pieczarek w formie nadzienia, by nie było tak samo jak ostatnio. Smakowały absolutnie niezawodnie! Jeśli macie ochotę na danie bez mięsa, polecam. Uwielbiam tego typu obiady!
Składniki:
500 g ziemniaków,

- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + więcej w razie potrzeby do zagniatania i podsypywania,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,

- nadzienie: ok. 300 g pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do smażenia, sól, pieprz, tymianek.

Kluski przygotowujemy dokładnie tak, jak podawałam w poprzednim przepisie. Obieramy wszystkie ziemniaki, myjemy, lecz gotujemy jedynie 3/4 z całości. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy. Czekamy do całkowitego odparowania wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe ziemniaki, starte na tarce z małymi oczkami, zmieszane
z sokiem z cytryny. Dodajemy także jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, zagniatamy.
W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ciasto nie powinno się zbytnio kleić). 
Ciasto ziemniaczane formujemy w długi wałek. Za pomocą ostrego noża kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy
w dłoniach, nakładamy łyżeczkę pieczarek i formujemy podłużne kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości) od momentu ponownego zagotowania. Podajemy tak, jak lubimy. Ja podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Świetny pomysł z tym nadzieniem. Sama nawet w tej chwili zjadłabym :) Narobiłaś i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne te kluski, mniam! Uwielbiam takie, muszę zrobić :)

    Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award - zachęcam do wspólnej zabawy:), szczegóły znajdziesz na http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/szarlotka-z-jajecznym-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielka smakowitość, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kluski ziemniaczane bardzo lubię, ale z pieczarkami nigdy jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam je z takim nadzieniem po raz pierwszy. Przyznam, że stanowią zgrany duet :)

      Usuń
  5. Akurat zastanawiałam się do czego użyć pieczarek, które leżą w lodówce:) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wykorzystania pieczarek w taki sposób :)

      Usuń
  6. Świetne! U mnie w rodzinie robi się takie z mięsem, muszę wypróbować koniecznie wersję z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym, tyle, że mojemu objadły się pieczarki, no ale co ja mogę, jak kocham miłością bezgraniczną?!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, to musi być przepyszne zestawienie, jeszcze z dodatkiem sosu pomidorowego, już uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie słyszałam o takich:)pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa