wtorek, 4 marca 2014

Ciasto muffinkowe z migdałową kruszonką - bez miksera

Lubicie ekspresowe ciasta? Ja bardzo! Są idealne na nagły apetyt na coś słodkiego. Można dodać ulubione owoce i delektować się tym smakiem :). Dodam jeszcze, że tego typu ciasta doskonale sprawdzają się podczas niezapowiedzianych wizyt. Wystarczy szybko wymieszać składniki, upiec i podać gościom cieplutkie ciasto. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, od siebie dodałam migdałową kruszonkę i owoce. 

Składniki:
- suche: 2 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru,
- mokre: 3 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub serka homogenizowanego), 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- dowolne owoce (u mnie czereśnie z konfitury),
- migdałowa kruszonka: 25 g płatków migdałowych, 16 g masła, 20 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej.

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy w jednej - krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremki - np. keksówki lub do tarty (jeśli forma nie jest silikonowa, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Na wierzchu układamy owoce - dość gęsto. Posypujemy kruszonką (z podanych składników zagniatamy palcami kruszonkę). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 30-45 minut - długość pieczenia zależy od głębokości formy; ja piekłam w typowej dla tarty, zatem była płytka, co skróciło czas pieczenia do ok. 25 minut). Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy szczelnie owinięte folią aluminiową. Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Mariko, to genialne ciasto. Czasami zdarzają się niezapowiedziani goście i na takie okazje wspaniale jest mieć taki właśnie przepis pod ręką. Zapisuję go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niezawodne na tego typu okazje :) Zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto :) Szybkie, proste i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariko, ciacho superowe, z kruszonką migdałową musi być genialne ! następnym razem zrobię wg Twojego pomysłu, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Ewo, za kolejny wspaniały przepis. Jesteś niezawodna :)

      Usuń
    2. jest mi niezmiernie miło, że korzystasz z moich przepisów, ogromnie się cieszę, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam takie expresowe, proste ciacha:) szybko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też lubię, prosty i szybki przepis na ciasto, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak drożdżowe, czyli pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam identyczne wrażenie jak wyjęłam je z piekarnika :)

      Usuń
  7. Mniam mniam, świetne ciacho, uwielbiam jogurtowce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne, i ta kruszonka, i szybkie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wstawiłam do piekarnika, wzbogaciłam o masło zamiast oleju (wolę ciasta z masłem), zubożyłam o jogurt (nie miałam, zamiast użyłam mleka+ćwierć szklanki ORANŻADY o smaku pomarańczy-zobaczymy co wyjdzie...) Owoce zostały mi z "macedoni" która była na deser po obiedzie, więc mieszane, truskawka, kiwi, jabłko i banan. Jeśli wyjdzie ok, wpisuje przepis do moich ulubionych do zeszytu, właśnie zepsuł mi się mikser i nieprędko go kupię... Właśnie takich przepisów szukam, szybko i bez wielu przyrządów. Dam znać po upieczeniu jak ciasto się prezentuje i jak smakuje, mam nadzieję, że na 5 a nawet na 10!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na opinię :)))) Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj