poniedziałek, 10 marca 2014

Ciastka z jabłkiem i płatkami owsianymi na drugie śniadanie

Jeśli nie macie pomysłów na drugie śniadania, a lubicie je ze sobą zabierać do pracy/szkoły, mam bardzo smakowity przepis. Ciastka są bardzo pożywne, a zrobione w troszeczkę większym rozmiarze niż zazwyczaj mogą być doskonałym drugim śniadaniem. Zrobiłam je głównie z myślą o Mężu i Jego drugich śniadaniach, a sama nie mogę poprzestać na jednym ciasteczku ;). Inspirowałam się przepisem znalezionym na Makagigi

Składniki (na ok. 15-20 sztuk):
- 1 i 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka płatków owsianych lub 1 szklanka gotowego muesli (np. mieszanki z suszonymi owocami; ja użyłam mieszanki, bo akurat nie miałam płatków - była z dodatkiem owoców tropikalnych i truskawek),
- 1 szklanka jabłek startych na tarce - ze skórką,
- ok. 1/2 szklanki cukru (jeśli używamy samych płatków owsianych - 2/3 szklanki),
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.

W misce umieszczamy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane/muesli, starte jabłka (wcześniej dokładnie umyte). Mieszamy. Do małej miseczki wbijamy jajko, lekko solimy, dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i klejąca. Za pomocą łyżki formujemy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odległość, by podczas pieczenia nie posklejały się). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości ciastek; jeśli są malutkie, pieczemy krócej). Studzimy na kratce. Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Dzisiaj przetestuje :-) moze masz jeszcze jakies pomysly na drugie sniadania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mam w planach taką nową zakładkę. Pomysłów będzie więcej :)))

      Usuń
  2. To coś dla mnie. Lubię takie nowinki. Bardzo ciekawe, smaczne te ciasteczka. Warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy wszelkie placuchy;) i niekoniecznie na drugie śniadanie:) takie placki dobre są na każdą porę dnia:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Ja jadłam je przez cały dzień :D

      Usuń
  4. wyglądają świetnie, bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach jaka szkoda, że nie znalazłam ich dzisiaj w moim śniadaniowym pudełku. Zaglądałam i nie ma. Wyglądają fantastycznie muszę takie zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, albo... zapraszam na drugie śniadanie ;)

      Usuń
  6. Piękne ciastka :) Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka na drugie śniadanie, tak myślę że na podwieczorek też bym im nie powiedziała nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ciężko im się oprzeć o każdej porze ;)

      Usuń
  8. Na śniadanie,po śniadaniu,przed obiadem i po obiedzie-24/h mogłabym je jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł, chętnie bym takie zabrała ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj