poniedziałek, 10 lutego 2014

Pieczony schab z pomidorami i przyprawą do spaghetti

Jeśli chodzi o pieczone mięso, to ja zawsze i wszędzie! O ile, rzecz jasna, nie jest suche i mdłe. Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo soczysta i zawiera prawdziwą eksplozję przypraw. Do jej przygotowania zainspirowały mnie dwa czynniki: konkurs ze Smakowitą Pajdą oraz przyprawa do spaghetti, która przyjechała do nas prosto z Włoch :). Jeśli lubicie tego typu smaki, będziecie zachwyceni. Wystarczy podać z makaronem i obiad gotowy. I kolejny raz... Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym aromatem, jaki nadaje całej potrawie!

Składniki:
- ok. 400 g schabu bez kości,
- 2 pomidory,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska, przyprawa do spaghetti (można skomponować samodzielnie, skład: suszone warzywa: chili, pietruszka, bazylia, czosnek),
- 1 łyżka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem.

Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a na małej patelni rozpuszczamy smalec. Dodajemy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz czosnek (całe ząbki, bez łupinek). Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, obok układamy pomidory - umyte i pokrojone na 4 części. Na wierzchu umieszczamy cebulę i czosnek - podsmażone, z patelni. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-60 minut. Smacznego!


 Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

16 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj