Przejdź do głównej zawartości

Pieczone placuszki ziemniaczane ze szpinakiem

Wszelkie dania i przystawki, których zasadniczym składnikiem są ziemniaki lub szpinak wywołują we mnie natychmiastowy alarm dla kubków smakowych. UWIELBIAM zarówno pieczone ziemniaki, jak i szpinak, a połączenie ich razem jest smakołykiem z serii absolutnych. Danie, które za chwilę zaprezentuję może pełnić rolę zarówno przystawki, jak i dania głównego, podanego na obiad lub kolację. Jego tajemniczym składnikiem jest roślinny smalczyk, który nadaje szpinakowi bardzo przyjemnego posmaku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem oraz roślinną recepturą. Musicie spróbować - mówię to ja, której po raz pierwszy zasmakował smalec :)


 Składniki - na spód ziemniaczany:
- 6 małych ziemniaków,
- 1 cebula - średniej wielkości,
- 1 małe jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Składniki - na 'farsz':
- ok. 300 g szpinaku (użyłam mrożonego),
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka serka topionego,
- dodatkowo: ser żółty do posypania.

Ziemniaki obieramy, cebulę podobnie. Warzywa ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Do masy dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę umieszczamy w foremkach (ja użyłam silikonowych w kształcie kwiatków - płaskich). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszczamy płaską łyżkę Smakowitej Pajdy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią, dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy serek. Czekamy aż się rozpuści.
Gdy placuszki w piekarniku zaczną się rumienić, otwieramy piekarnik, na każdym układamy solidną łyżkę szpinaku oraz posypujemy serem startym na tarce z małymi oczkami. Piekarnik zamykamy, pieczemy kilka minut - do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy. Smacznego!


  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Komentarze

  1. fajne! :)
    powodzenia!
    chyba tylko ja nie biorę udziału w konkursie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak,ale dla mnie obowiązkowo prócz czosnku musi być jeszcze doprawiony gałką muszkatałową. Pomysł na placki wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis rewelka, zdjęcia tak samo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, super pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super pomysł, Mariko, naprawdę śliczne kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariko, smacznie ślicznie i bardzo pomysłowo. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne te placuszki! no i ja również gustuje w połączeniu ziemniaków ze szpinakiem, więc na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wyglądają, pomysłowo :)
    Dziękuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podoba mi się ten pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super placuszki! Fajny pomysł, że pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podobają mi się a ze są pieczone to jeszcze dodatkowa korzyść:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej wersji zapiekanej ze szpinakiem nie robiłam. Kiedyś próbowałam zapiekać placki w piekarniku i też nie bardzo mi wyszły. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu i dam tym pieczonym-odchudzonym jeszcze jedna szansę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa