Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane pieczarki

Ostatnio zrobiło się ciszej na blogu, ale powoli do Was wracam. Wirusy odpuszczają, więc i apetyt wraca :). Pieczarki faszerowane są doskonałym pomysłem na przekąskę na ciepło. Warto urozmaicić od czasu do czasu kolację lub podać coś ciekawego gościom. Spróbujcie, a gwarantuję, że je pokochacie. Przepis bez żadnej inspiracji powstał w oparciu o moją wygłodniałą intuicję ;).

Składniki:
- 10 dużych pieczarek (można użyć mniej lub więcej, w zależności od zapotrzebowania),
- 3 plasterki ulubionej szynki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- 1 łyżka serka topionego, im bardziej kremowy, tym lepiej,
- ser żółty,
- sól, pieprz, papryka ostra.

Pieczarki pozbawiamy trzonków - bardzo delikatnie i dokładnie. Kapelusze zostawiamy na chwilę. Trzonki myjemy, kroimy na drobną kosteczkę. Podobnie kroimy cebulę. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy trzonki pieczarek oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko razem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem - solidnie, by nadzienie nie było mdłe. Wyłączamy gaz, dodajemy serek topiony, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy chwilę przestygnie, dodajemy ok. łyżkę startego żółtego sera. Mieszamy.
Kapelusze dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli wolicie obrane, można zrobić to teraz; ja nie obierałam i stąd widać na zdjęciu lekko pomarszczone brzegi). Układamy otworem do góry. Lekko solimy. Każdy z nich napełniamy farszem i posypujemy szczyptą papryki ostrej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (do momentu, aż wierzch zacznie się lekko przypiekać; czas pieczenia należy dostosować do rozmiaru pieczarek). Tuż przed wyjęciem na chwilę otwieramy piekarnik i każdą pieczarkę posypujemy lekko startym serem. Chwilę zapiekamy. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym