poniedziałek, 13 stycznia 2014

Zupa-krem z białej rzodkwi

Rzodkiew kupiłam głównie z myślą o jakiejś surówce, ale w trakcie zmieniła się koncepcja. I bardzo dobrze, bo zupa smakuje naprawdę wspaniale. Jest trochę podobna do porowo-ziemniaczanej, ale w przeciwieństwie do niej ma charakterystyczny ostry posmak. Nie trzeba jej tak mocno doprawiać, gdyż sama w sobie smakuje odpowiednio. Przepis znalazłam na blogu I can't believe it's vegan.

Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew,
- 3 ziemniaki (średniej wielkości),
- 1 por (biała część),
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól ziołowa, ognista mieszanka przypraw, odrobina cukru,
- ok. 70 g serka topionego (kremowego).

Warzywa obieramy i myjemy. Rzodkiew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki kroimy w kostkę, por na półplasterki. Na łyżce oleju podsmażamy najpierw ziemniaki i por, potem dodajemy rzodkiew. Smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem razem z serkiem topionym. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Na koniec ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Białą rzodkiew zawsze przeznaczałam do surówek. Ale nie pomyślałam, żeby zrobić z niej zupę . Lubię eksperymentować, więc pewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, zupa jest warta eksperymentu :)

      Usuń
  2. Jaka szkoda, nigdy nie jadłam takiej zupki:/ Muszę nadrobić, bo wygląda znakomicie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie wykorzystanie białej rzodkwi nigdy bym nie wpadła. Doskonały pomysł na odmianę w temacie zup. Jakoś ostatnio wyczerpały mi sie pomysły i ten przepis idealnie mi pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego!

      Usuń
  4. Bardzo oryginalna, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie do zrobienia,jeśli tylko uda mi się gdzieś znaleść główny produkt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pacz, nie jadłam...choć tego rodzaju zupy uwielbiam wprowadzać w nasze menu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego kremu, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam, a chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. milion komentarzy typu "nie jadłam" jaki jest w ogole sens pisać taki komentarz,zajebiście duzó to wnosi. Ja zrobiłam, jadłam,szczerze polecam, bardzo oryginalny smak,świetna.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj