Przejdź do głównej zawartości

Roladki z mięsa mielonego

Coś czuję, że ten przepis będzie prawdziwym hitem w naszym domu. Zrobiłam je raz, a już myślę o kolejnym. Kto by się spodziewał, że to nie są dewolaje! Wyglądają niemal identycznie, ale tuż po przekrojeniu widać różnicę. Mięso mielone! Zakochacie się w tym smaku, obiecuję! Przepis znalazłam na blogu Nasze sprawdzone przepisy

 Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 bułka namoczona w wodzie,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżeczki musztardy,
- przyprawy Kamis: sól morska ziołowa, ognista mieszanka przypraw, papryka słodka,
- do każdej roladki: cienki plasterek szynki (np. wiejskiej) lub boczku, plasterek sera żółtego, ćwiartka ogórka kiszonego,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- dodatkowo: folia spożywcza.

Mięso umieszczamy w misce, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy - dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Na blacie rozkładamy jedną warstwę folii spożywczej, na niej umieszczamy mięso. Przykrywamy drugą warstwą folii. Za pomocą wałka rozwałkowujemy mięso na grubość ok. 4 mm. Zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i nożem dzielimy mięso na równe kwadraty. Przygotowujemy tyle plasterków szynki, sera, ogórków i małych kawałków folii, ile kwadratów mięsa. Każdy kawałek mięsa (kwadracik) przenosimy na mniejszą folię, na nim układamy szynkę, ser oraz ćwiartkę ogórka. Posiłkując się folią, zwijamy mięso w roladkę, a następnie szczelnie owijamy kawałkiem folii. Po zawinięciu roladka powinna wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.

Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami mięsa. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie każdą roladkę odwijamy z folii, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo mi się te roladki spodobały. Mam ochotę przetestować ten przepis u siebie w domu. Dzięki Mariko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Przepis prosty i wart wypróbowania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetne są,wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja!
    u mnie dzisiaj też mielone, a nie miałam na nie pomysłu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej zachęcam :)

      Usuń
    2. Jutro wypróbuję przepis!wyglądają apetycznie!

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że smakowały :) Bardzo proszę o relację :)))

      Usuń
  5. A ja przymierzam się do zrobienia jednej, dużej, pieczonej rolady z mięsa mielonego - do krojenia na kanapki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś taką robiłam, tylko w cieście francuskim. Była pyszna :)

      Usuń
  6. Wpadne do Ciebie na taką roladkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się wcale nie dziwię, że hit! To musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na cudowne roladki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladki zdecydowanie warte wypróbowania :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Kiedyś widziałam podobny przepis i myślałam "to się nie może uda" No i proszę jak człowiek może się pomylić. Bardzo apetyczne, melduję się na obiad z ich udziałem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie się udają! A na obiad zapraszam :)

      Usuń
  10. Bardzo fajny pomysł i rzeczywiście na pierwszy rzut oka wyglądają jak dewolaje. Mam tylko pytanie czy smażymy je w głębokim tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażymy dokładnie tak jak mielone, czy dewolaje :)

      Usuń
  11. o matko to musi być pyszne!! :)
    zapisuję do ulubionych i robię przy najbliższej okazji, zdecydowanie trafiłaś z tymi mielonymi w moje gusta kulinarne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Od momentu, kiedy opublikowałam przepis, robiłam je już 3 razy :) Uwielbiamy je!

      Usuń
  12. Coś niesamowitego! Nie wiedziałam że to może być aż tak pyszne! :) Korzystam z różnych przepisów z tej strony, mój ulubiony kulinarny blog ;) Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miód na moje serce!
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!