Przejdź do głównej zawartości

Muffinki pomarańczowo-pomarańczowe

Te małe słodkości kryją w sobie cały aromat pomarańczy. Podczas pieczenia nie można doczekać się degustacji. Wilgotne, aromatyczne, ekstremalnie pomarańczowe. Po prostu musicie spróbować. Najlepiej jak najszybciej, póki pomarańcze są tanie!

Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 220 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 100 ml oleju,
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do każdej muffinki (czyli w sumie potrzeba ok. 12 łyżeczek),
- kruszonka: 25 g posiekanych płatków migdałowych, 16 g masła, 20 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej.

W jednej misce umieszczamy składniki suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól), w drugiej mokre (sok z pomarańczy, olej, jajka). Zawartość obu misek łączymy, mieszamy tylko do połączenia. Foremki na muffinki napełniamy 1 łyżką ciasta, układamy łyżeczkę skórki pomarańczowej, następnie przykrywamy łyżką ciasta. Powinny być wypełnione do ok. 3/4 wysokości.  Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy palcami. Układamy na wierzchu muffinków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!

Komentarze

  1. Ooooo, nie wątpię, że smakują cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak extremalnie pomarańczowe, to dla mnie!:D ubóstwiam te klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Smaczne, aromatyczne. Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam pomarańcze, więc takie muffiny są dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie musiało pachnieć, no i smak...zazdroszczę inwencji;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pomarańczowe muffinki :) pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa