Przejdź do głównej zawartości

Ciasto biszkoptowe z masą krówkową

Zauważyłam, że od początku Nowego Roku prawie wszystkie przepisy, które zamieszczam na blogu są na słodko. Wybaczcie, tak się złożyło. Myślę jednak, że obok tego przepisu nie sposób przejść obojętnie. Ciasto z masą krówkową robię od bardzo dawna, ale na jakiś czas o nim zapomniałam. W zasadzie od niego zaczęłam pieczenie ciast. Przepisu nauczyła mnie Mama, podobnie wykonania. Czasami zdarza się, że masę serowo-śmietanową zastępuję karpatkową, i również smakuje doskonale. Polecam Wam to obłędne ciasto!

Składniki:
- biszkopt jasny (z TEGO przepisu),
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
- 250 g mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (lub gotowa masa krówkowa),
- dodatkowo: płatki migdałowe.

Rozpoczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 2,5-3 godziny od zagotowania, na małym ogniu. Co jakiś czas dolewamy wody, by puszka była ciągle przykryta. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmujemy puszkę, zostawiamy do przestudzenia i otwieramy dopiero wtedy, gdy będzie chłodna. W przeciwnym wypadku można się poparzyć. Jeśli macie czas, można ugotować mleko dzień wcześniej, zostawić na noc do przestudzenia i otworzyć dopiero rano.
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu i cukru. Na koniec dodajemy mascarpone, miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Masa nie powinna być zbyt słodka.
Na biszkopt wykładamy równo masę serowo-śmietanową, następnie masę krówkową. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo, bardzo kusisz. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama czuję się skuszona, bo ciasto robiłam jeszcze przed Nowym Rokiem i już dawno pozostało po nim wspomnienie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Lubię masę krówkową, ale dałabym mniej biszkoptu :). Choć tak się tylko mówi, bo później ciasto i tak wychodzi różnie :). Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt jest całkiem solidny, ale był tak puszysty, że nie miałam serca go kroić :) Ale oczywiście można przekroić wzdłuż na pół, i mieć dwa różne ciasta!
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja tam bardzo lubię słodkie przepisy i chętnie podziwiam wypieki :) Ciasto grzeszne, ale musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej pełna rozpusta, pyszota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!