poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szybkie ciasteczka z brzoskwiniami

Szybkie zarówno w robieniu, jak i jedzeniu. Można nawet je nazwać mianem ekspresowych. Wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie, owoce i apetyt na coś słodkiego :). Jeśli chcecie, by deser nabrał świątecznego charakteru, polecam zastąpić brzoskwinie masą makową, a kształt zamienić na trójkątny. Ciasto ułożone na wierzchu może pełnić funkcję łańcuchów choinkowych. Do Świąt postaram się zamieścić podobny przepis, a teraz zapraszam na ciasteczka brzoskwiniowe. 

Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- brzoskwinie w syropie (lub inne owoce, mogą być także świeże),
- cukier miętowy (lub zwykły/brązowy),
- roztrzepane jajko.

Ciasto francuskie (3/4 z całości) dzielimy na dowolną liczbę kwadracików/prostokątów. Około 1/4 ciasta zostawiamy i kroimy na mniejsze prostokąty (tyle samo, ile dużych kwadratów - mniejsze będą potrzebne do przykrycia owoców). Można to zrobić ostrym nożem lub ozdobnym kółkiem do faworków (z falbanką). Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki o grubości ok. pół centymetra. Układamy po jednym na każdym kawałku ciasta. Przykrywamy małym prostokątem, lekko dociskamy, by ciasto z wierzchu było połączone z tym pod brzoskwinią. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Pomysłowy kształt tych ciasteczek. Kuszące... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kółko z falbanką to mój nowy nabytek. Kupiłam z myślą o faworkach, ale do ciasta francuskiego jest znakomite :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Piękne! Bardzo lubię ciasto francuskie z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie jest pyszne z każdym dodatkiem :)

      Usuń
  3. szybko i smacznie:) często robię takie deserki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie szybkie desery są najlepsze :)

      Usuń
  4. Brzoskwiniowe koszyczki-pyszne i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, tego słowa mi brakowało. Koszyczki :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie szybkie ,proste i przepyszne przepisy .Pięknie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  6. ech, no mój typ ciatkowy, bo nie trzeba piec;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec trzeba, tylko zagniatać nie :)

      Usuń
  7. Francuskie jest niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj