Przejdź do głównej zawartości

Surówka obiadowa z cykorią

Ze względu na fakt, iż mój Mąż jest wielkim smakoszem cykorii, postanowiłam przygotować surówkę specjalnie dla Niego. Jest kolorowa, pachnąca i będzie pasowała zarówno do mięs pieczonych, jak i w sosie. Jakiś czas temu dostałam zapytanie od Pani Karoliny odnośnie surówki pasującej do karkówki marynowanej w ketchupie. Myślę, że surówka z cykorią będzie pasowała doskonale. Pani Karolino, dzisiejsza propozycja jest również z myślą o Pani :) Spodziewajcie się niebawem przepisu na wspomnianą karkówkę - dostałam przepis i chętnie go wypróbuję :)


Źródło przepisu
Składniki:
- 2 cykorie,
- 1 marchewka,
- 1/2 pora (biała część),
- 1 jabłko,
- szczypiorek,
- sos: 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju (np. zdrowego oleju lnianego), 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Cykorie myjemy, kroimy na pół - wzdłuż, usuwamy głąby. Cykorie drobno siekamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce (obojętnie jakie oczka). Podobnie jabłko. Por myjemy, drobniutko siekamy, podobnie szczypiorek. W szklance przygotowujemy sos, mieszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy sosem, mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Smacznego!

Komentarze

  1. O, ja też bardzo lubię cykorię i często używam w mojej kuchni w różnych postaciach. Doskonały wybór do tej surówkii :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znalazł, zaraz zrobię do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzieś kiedyś wyczytałam że cykorii nie należy kroić ostrym narzędziem, bo robi się bardziej gorzka, ja zawsze rwę palcami na mniejsze kawałki i smakuje mi lepiej niż siekana nożem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za cenną radę! Nie miałam pojęcia, serio. Następnym razem spróbuję :)

      Usuń
  4. A mnie babcia uczyła że płucze się cykorię po pokrojeniu i wtedy nie trzeba usuwać głąba. W takiej postaci nawet go lubię jest sprężysty i wcale nie gorzki. Wygląda fajnie ta Twoja surówka

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za cykorią, bo dla mnie jest gorzka, ale w takim połączeniu, może by mi posmakowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji