Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki Lebkuchen - najlepsze!

Jeśli jeszcze nie zrobiliście pierniczków, zdążycie. Zeszłoroczne wymagają trochę więcej czasu, a przy tym są troszeczkę inne. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, zawierające bakalie i dosłownie rozpływające się w ustach. Spróbujcie raz, a więcej nie zrobicie innych :). Są absolutnie najlepsze. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 250 g mąki pszennej, przesianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 85 g migdałów bez skórki, zmielonych na mąkę (można użyć płatków migdałowych),
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 85 g masła,
- 200 ml miodu,
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobniutko pokrojonej) lub skórki pomarańczowej w cukrze,
- 1/4 szklanki otartej skórki cytrynowej (na drobniutkich oczkach).

Miód i masło umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy do momentu połączenia składników. Zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy do przestudzenia, ale masa nie powinna stać się całkowicie zimna. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. W misce mieszamy mąkę, migdały (zmielone), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon. Dodajemy ciepłą masę z garnka, mieszamy (można mikserem). Na koniec dodajemy skórki (pomarańczową i cytrynową). Mieszamy. Masę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli chcecie piec pierniki następnego dnia, można włożyć do lodówki.
Z gotowej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko spłaszczyć łyżką (ja pominęłam). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy nie dłużej niż 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia, później można polukrować. Przechowujemy w metalowej puszce (można z kawałkiem jabłka, gdyby były twarde). Smacznego!


Komentarze

  1. Są bardzi dobre, potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uważam, że są the best :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest tak pierniczkowo przed świętami, że trudno wybrać. Ale myślę, że po Twoje sięgnęłabym bez wahania. Słyszałam o tych pierniczkach same zalety :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wielkie! :) musza być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je w tym roku bo tak wszyscy zachwalali, ale dla mnie smakowo wcale nie są jakieś mega super pyszne. Dobre, ale dla mnie bez "WOW". Osobiście wolę tradycyjne pierniczki. Za to mąż się w nich zakochał i już mam powiedziane, że po Świętach mam znowu upiec ;) Jutro z kolei biorę się za pieczenie piernika staropolskiego, który uwielbiaaaaam :) Ciekawa jestem jak Tobie zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne te pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też swoje lebkuchen upiekłam :)
    było ich zaledwie 30szt. wiec zniknęły w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji