Przejdź do głównej zawartości

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Oprócz tego, że przyda się do świątecznych wypieków, to jeszcze jest przepyszna. Nie można przejść obok niej obojętnie - smakuje lepiej od najlepszych cukierków :). Kupna przy niej się chowa, zdecydowanie! Jeśli macie w planach wypieki z jej udziałem, zachęcam. Nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a smakuje wybornie. Przepis znalazłam na blogu tart factory.

Składniki:
- skórka z 2 pomarańczy,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody + woda do zagotowania.

Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy (najlepiej za pomocą szczoteczki), a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. minutę. Później wyjmujemy, obieramy i pozbywamy się białej skórki (najlepiej w tym celu użyć małego, ostrego nożyka). Jeśli zrobimy to mało dokładnie, nasza skórka w efekcie będzie gorzka.
Gotową skórkę kroimy na paseczki, umieszczamy w małym garnuszku, zalewamy wodą (tylko do przykrycia). Zagotowujemy, gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, skórkę ponownie umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką cukru. Gotujemy ok. 60 minut na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Po ugotowaniu odcedzamy (zachowujemy syrop do ponownego wykorzystania, np. do herbaty). Skórkę umieszczamy na papierze do pieczenia, rozdzielamy posklejane kawałki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Gdy będzie sucha, można pokroić na mniejsze kawałki. Smacznych wypieków!

Komentarze

  1. też mam domową, tylko w zalewie:) jest niezastapiona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już nie ma :( Muszę zrobić nową :)

      Usuń
  2. Domowe kandyzowane skórki z owoców nie mają sobie równych. I zdrowsze i smaczniejsze. Piękne kolory i cudnie pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jak cudnie u Ciebie pachniało, kiedy ja przygotowywałaś. Ja robię skórke pomarańczową smażoną w cukrze wg przepisu mojej Babci, ale Twój przepis zanotuję i kiedy nazbieram odpowiednia ilość skórek pomarańczowych rozpocznę produkcję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest łatwy, a efekt zaskakująco pyszny :)

      Usuń
  4. Też mam zapas domowej skórki z myślą właśnie o świętach. Mam nieco inny przepis i skórkę zostawiam w syropie, ale też jest pyszna. Dla mnie skórki ze sklepu to są w ogóle bez smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórkę w syropie też robię i tak samo uwielbiam :)

      Usuń
  5. Ależ musisz mieć teraz aromatycznie w domu:)domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domu pachnie Świętami, pomimo, że wyjeżdżamy!

      Usuń
  6. NA ŚWIĘTA I PO,JAK ZNALAZŁ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W okresie przed i po-świątecznym sprawdza się znakomicie :) Nie tylko na Święta :)

      Usuń
  7. Ja też robię ją samodzielnie - jest wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa najlepsza, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa