Przejdź do głównej zawartości

Schab w sosie z marynowaną papryką i czerwoną cebulą

Jeśli miałabym jednym słowem opisać smak tego mięsa... uwierzcie, nie ma odpowiedniego. To prawdziwe "niebo w gębie". Uwielbiam schab w przeróżnych sosach, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Nie wiem, czy to zasługa papryki marynowanej, papryki w proszku, czy stewii... a może wszystkie składniki skomponowały taki smak? W każdym razie musicie spróbować :) Przepis jest efektem mojej intuicji. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)

Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 3-4 kawałki marynowanej papryki,
- 2 duże lub 3-4 mniejsze czerwone cebule,
- przyprawy: sól, pieprz, domowa przyprawa paprykowa, papryka ostra,
- 2 listki stewii,
- 2 liście laurowe, ziele angielskie,
- mąka pszenna do zagęszczenia,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka oleju ryżowego.

Schab kroimy na ok. 1 cm plastry. Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz domową przyprawą paprykową. Na łyżce oleju ryżowego podsmażamy przygotowane mięso. Gdy zmieni kolor z obu stron, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (wody powinno być trochę poniżej połowy wysokości średniego garnka; woda gotuje się z dodatkiem papryki marynowanej - obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę, liści laurowych i ziela; warto zatem wstawić wodę z tymi dodatkami, zagotować i w tym czasie podsmażać mięso). Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pokrojoną dowolnie czerwoną cebulę. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy, dodajemy do mięsa. Wrzucamy jeszcze 2 listki stewii (umyte). Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec doprawiamy sos do smaku (głównie papryką ostrą) i zagęszczamy mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Moją propozycję podania przedstawiam na zdjęciu poniżej. Przed wstawieniem mięsa do lodówki należy wyjąć liście laurowe, ziele i listki stewii. Smacznego!


Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl 

Komentarze

  1. No i obiad gotowy. Taki pyszny, tylko usiąść do stołu. Bardzo smacznie to wymyśliłaś. Mięso pewnie mięciutkie ummmm. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięciutkie, rozpływające się w ustach :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Sos na czerwonej cebuli musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwona cebula nadaje niesamowitego aromatu. Takie sosy będę robić częściej :)

      Usuń
  3. Oooo, na pewno będzie nam smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nic,wpadnę do Ciebie na obiad:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się bez zaproszenia .Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. "Hiciarsko" mi to smakuje już tylko z ekranu... Nie wiem, czy w najbliższym czasie zrobię, ale byłoby to na liście moich życzeń i planów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mięso mogłabym jeść zawsze i wszędzie. Ma w sobie coś tak kuszącego, że nie można przestać o nim myśleć :)))

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!