Przejdź do głównej zawartości

Pieczony schab w aksamitnym sosie

Okazuje się, moi Drodzy, że najlepsze przepisy rodzą się z niczego. Kiedy przychodzi trochę zmęczenia, brak czasu i totalna pustka w głowie, należy zacząć gotować. Właśnie w takim stadium powstało to danie ;). Najpierw Mąż zamarynował mięso, potem dorzuciłam kilka warzyw i powstało coś fantastycznego. Mięciutkie, soczyste mięso, które pewnie nie byłoby tak pyszne, gdybym bardzo się starała. Wy też tak zróbcie, a efekty Was zaskoczą :)

Składniki:
- ok. 500 g schabu (w kawałku, bez kości),
- składniki na marynatę: olej, sól, pieprz, papryka ostra, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, do posypania na wierzch: sól ziołowa, ognista mieszanka przypraw,
- 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, 2 cebule, kawałek selera, natka pietruszki (wraz z łodygami, cała), koperek (wraz z łodygami, cały),
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Schab marynujemy we wszystkich podanych przyprawach, z wyjątkiem podanych na wierzch - zostawiamy do czasu pieczenia. Cebule kroimy na plasterki, obkładamy mięso, podobnie czosnek (może być w ząbkach, cały). Wkładamy do naczynia z zamknięciem, zamykamy, umieszczamy w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy przyprawami, dookoła układamy pozostałe warzywa (w całości). Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny, co jakiś czas zaglądamy i ewentualnie podlewamy powstałym sosem. Po upieczeniu mięso wyjmujemy na deskę, a wszystkie składniki z naczynia miksujemy blenderem aż do połączenia. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dolewamy trochę wody. Gotowy sos umieszczamy w garnku, włączamy kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, gotujemy jeszcze chwilę. Garnek zdejmujemy z kuchenki, do sosu wkładamy upieczone mięso (można pokroić na plastry). Smacznego!

Komentarze

  1. Zapraszam do konkursu :) Czekają ciekawe nagrody ;o)
    http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, skorzystam z przyjemnością :)

      Usuń
  2. mniammmmm już czuję jego smak:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Ten smak nie daje o sobie dłuuugo zapomnieć!

      Usuń
  3. Miękki i soczysty schab w takim sosie napewno przypadłby do gustu moim panom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojemu przypadł, więc zachęcam :)))

      Usuń
  4. Ach, najlepsze mięsa wychodzą z... marynaty. Tak więc wierzę, że smak Waszego schabu jest fantastyczny. Chętnie spróbuję i chętnie zachwycę się tym smakiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, tak podane mięsko bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, ja bym chyba taki mały kawałek tylko trochę krócej piekła

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak,to nie może być niesmaczne.Na sam widok ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mniamuśnie, trudno się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. poprosze z dokładką na obiadek na jutro ;D

    mniaaaam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już po składnikach widać, że musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!