wtorek, 12 listopada 2013

Mini-szarlotki

Mini-szarlotki to nic innego jak przepyszna szarlotka, tylko w mniejszej wersji. Właściwie nie wiem dlaczego, ale zminiaturyzowana... smakuje lepiej. Jest tak rozkoszna, że nie można przejść obok niej obojętnie. Smakuje absolutnie doskonale. Jedyne, czego mi zabrakło podczas degustacji, to kulka lodów waniliowych... polecam :) Przepis znalazłam na blogu Miłość w brzuchu mam, choć najpierw widziałam go u Elexis

Składniki (na ok. 9 mini-szarlotek - w zależności od foremek):
- 150 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- nadzienie: 3 jabłka, 1 łyżka mąki/bułki tartej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny, cynamon.

Z podanych składników na ciasto kruche szybko zagniatamy placek (masło powinno być zimne - najpierw łączymy je z przesianą mąką, cukrem pudrem i proszkiem za pomocą noża - krojąc - potem dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy). Gdy będzie gładkie i dobrze zagniecione, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Po godzinie wyjmujemy 3/4 ciasta z lodówki. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką kółka (duże, dopasowane do rozmiaru foremek), którymi wykładamy muffinkowe lub babeczkowe foremki (bez papilotek; jeśli macie silikonowe, nie trzeba smarować masłem, jeśli typowe do babeczek - trzeba). Nakładamy łyżkę nadzienia (na całą wysokość foremki), przykrywamy pozostałym ciastem (wyjętym z lodówki, rozwałkowanym, wyciętym w kształcie kółek - mniejszą szklanką; warto zrobić dziurki - słomką lub patyczkiem). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia - ok. 30 min. Najlepiej smakują na ciepło, choć przestudzone też są przepyszne. Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na takie mini, mini.... Akurat na jeden kęs. I jak ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I można robić z różnym nadzieniem, zupełnie jak muffinki :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. mniammmmmmm moje smaki!:) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. uuu wyglądaja bardzo słodko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nooo, na raz smakują najlepiej, na raz do japy i nikt nie widzi;))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo wyglądają w wersji mini :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to przez wygląd wydają się smakować lepiej ;)

      Usuń
  6. Dla mnie szarlotka w każdej wersji jest dobra, czy to mini czy to maxi ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj