Przejdź do głównej zawartości

Kotlety z kaszy gryczanej

Od dawna chciałam je zrobić, lecz nie do końca byłam przekonana, czy to dobry pomysł. Kasza gryczana kojarzy mi się z dobrym mięsem w sosie, a w roli samodzielnego kotleta jakoś nie mogłam sobie jej wyobrazić. Danie okazało się zaskakująco... fantastyczne. Pyszne, rozpływające się w ustach. Najlepsze pierwszego dnia, choć odgrzane też niczego sobie. Polecam bardzo gorąco! Przepis znalazłam na blogu Eat Your Dream, dodałam trochę od siebie.

Składniki (na 5-6 kotletów):
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1/2 słoika marynowanego selera (można użyć świeżego),
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- posiekana natka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz odsączony seler (jeśli użyjemy świeży - należy zetrzeć jak marchew). Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (kasza powinna być zimna, warzywa także). Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie się prezentują. I nie rozpadają się podczas smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozpadają się. Lepią się doskonale za sprawą kaszy :)

      Usuń
  2. Lubię kasze. Ja zrobiłam zrazy z kaszy jęczmiennej i bardzo nam smakowały. Spróbuję z kaszy gryczanej. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei spróbuję z jęczmiennej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. ojej ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe jak smakują?:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują tak, że mój Mąż nie mógł dojść co jest w środku (nie patrząc na wygląd). Gdy powiedziałam, że głównym składnikiem jest kasza gryczana, nie mógł uwierzyć :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł i całkiem apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je, też byłam zaskoczona smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapisuję do zrobienia. Lubię kaszę gryczaną, więc myślę, że kotlety z niej przyrządzone będą mi smakowały. Sama przyrządzam czasami kotlety ryżowe, które bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryżowe też uwielbiam :) Ale te z kaszy mają w sobie to "coś" :)

      Usuń
    2. Zrobiłam je dziś na obiad, są pyszne!

      Usuń
  8. uwielbiam :) bardzo lubię wersję z twarogiem i mięta, koniecznie wypróbuj! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa