Przejdź do głównej zawartości

Kopytka pomidorowo-pomidorowe

Nazwa choć jednoznaczna, do końca nie oddaje charakteru dzisiejszego dania. Nie są bowiem z dodatkiem pomidorów, a jedynie przyprawy do nich, za sprawą której same kopytka smakują bardzo "włosko". Z dodatkiem sosu pomidorowego to sama poezja, a posypane natką... to już można się ocielić. Pierwszy raz wpadłam na pomysł dodania "czegoś" do masy kopytkowej (nie licząc innych warzyw, typu dynia, czy marchewka - jak w kluskach śląskich). Polecam tego typu eksperymenty - nadają charakteru całej potrawie i znakomicie łączą je z sosem.

Składniki:
- ugotowane i ostudzone ziemniaki, przeciśnięte przez praskę (można zastosować także ziemniaki upieczone w mundurkach),
- mąka pszenna - 1/4 wagi ziemniaków + więcej do podsypywania,
- 1 jajko (lub więcej - jeśli ziemniaków jest dużo),
- przyprawa do pomidorów Kamis (ok. 1/2 łyżki lub więcej; skład: sól, czosnek, pieprz czarny, papryka słodka, cukier, por, bazylia, natka pietruszki),
- dodatkowo: sos pomidorowy,
- posiekana natka.

Ziemniaki (przestudzone i przeciśnięte przez praskę) łączymy z mąką, przyprawą i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką, formujemy długi i cienki wałek, kroimy na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem. Gotowe kopytka podajemy z gorącym sosem pomidorowym, posypujemy natką. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo udane te kopytka. Lubię kluchy, kluski i właśnie... kopytka a jeszcze z dodatkiem sosu... Sama pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyobrażam sobie życia bez tego typu dań :) Cieszę się, że moi wierni Czytelnicy podzielają me gusta :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ale bym sobie takie wsunęła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niommmmmm... chcę to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, wiesz, że moje zaproszenie jest ciągle otwarte?

      Usuń
  4. Pyszny i do tego tani obiad :) kluchy są w porzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ekstra wersja kopytek. Pychota.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji