wtorek, 26 listopada 2013

Ciasto "Lion"

Nie spotkałam osoby, której by to ciasto nie smakowało. Są nawet takie, które zwykle nie lubią ciast, a to zjedli z takim apetytem, jakiego w życiu nie widziałam. Jest mega kaloryczne, ale na tyle warte zrobienia, że absolutnie nie ma się nad czym zastanawiać. W końcu raz do roku można zjeść i bombę kaloryczną. No, Kochani, nie wahajcie się - mówię serio. Przepadniecie po pierwszym kawałku :). Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Kasi. Niestety mam tylko jedno zdjęcie, w dodatku kiepskie, ale to kolejny dowód na to, że znika w tempie błyskawicy :)


Składniki (blacha 26x21 wg Autorki, ja robiłam w większej 25x36 z tych samych składników):
- ok. 350 g herbatników,
- 1 puszka masy krówkowej (gotowa lub mleko skondensowane słodzone do ugotowania - przez ok. 2,5 godziny),
- masa I: 500 g mascarpone, 250 ml śmietany 30-36 %, 5 batonów "Lion" (dodałam 5 małych, nie XXL), 4 łyżki cukru pudru,
- II masa: 600 ml śmietany 30-36 %, 3 fiksy do ubijania śmietany, 2 łyżki cukru pudru,
- wierzch: pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy równo herbatniki (1/3). Na nie wykładamy masę krówkową - rówomiernie, a następnie drugą warstwę herbatników. Śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera (powinny być dobrze schłodzone), ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki batony, mieszamy łyżką. Gotową masę umieszczamy na herbatnikach. Masę I przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Na nich wykładamy ostatnią warstwę: śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem fiksów i cukru pudru. Na wierzchu ścieramy na tarce czekoladę. Ciasto natychmiast wstawiamy do lodówki i zostawiamy na klika godzin, najlepiej na całą noc, wówczas warstwy idealnie się połączą. Smacznego!

23 komentarze:

  1. Faktycznie jest to bomba kaloryczna. Ale czasami można sobie odpuścić. Jak przejść obojętnie obok tak pysznego ciasta? Nie dziwię się, że szybko zniknęło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się przejść obok niego obojętnie, oj nie da! :)))

      Usuń
  2. taka inna wersja krówki:) koniecznie musze wypróbować przepis, bo z mascarpone i batonami jeszcze nie robiłam:) mus być pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. W dodatku nie trzeba piec :)

      Usuń
  3. Oj tak, to bomba kaloryczna, ale czasem można zaszaleć :)

    Fajnie, że ciasto przypadło do gustu :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest fantastyczny, bardzo dziękuję :)
      Pozdrawiam :)))

      Usuń
  4. wygląda świetnie, pierwszy raz widzę takie ciacho, przepis zapisuję zdecydowanie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Ten smak długo nie pozwala o sobie zapomnieć :)

      Usuń
  5. Aaa tam kalorie zimno jest to trzeba jeść kalorycznie:) Ja też bym nie odmówiła takiego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja! :) Nawet i dokładki są wskazane :))

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis,ciasto wygląda pysznie:)zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. marzy mi się przejechanie paluchem po tym ciachu, no mówię Ci ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz okrutnie ! Fotka bardzo mi się podoba - swojska ,naturalna.Tym bardziej mnie pobudza ,bo nie widzę przerysowania tylko to co mam w finale skosztowac i zobaczyc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? Dziękuję, to bardzo miłe. Szczerze mówiąc, trochę mi za nią było wstyd, ale to jedyna sensowna, jaka mi została po tym wspaniałym deserze :)

      Usuń
  9. Pierwszy raz się spotykam z takim ciastem, ale mi także by smakowało - widzę po składnikach :) pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takich składników nie mogło powstać nic innego, jak mega pyszny deser :)))

      Usuń
  10. popełniłam ten deser... właśnie się chłodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam pytanie na jaką wielkość blaszki jest to pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w blasze 25x36 cm. Smacznego :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj