Przejdź do głównej zawartości

Sok z ciemnych winogron

Do tej pory nie miałam pojęcia, że soki winogronowe, które najczęściej wybieram do picia są tak cenne. Wiadomo – sklepowe nie zawsze są faktycznie winogronowe, ale ten fakt przemilczę. Mam na myśli te ze świeżych owoców, w 100%. Okazuje się, że mój wybór (choć podświadomy) po części spełniał zachcianki organizmu i po raz kolejny mam dowód na słuszność powiedzenia „ciągnie swój do swego”. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, poszukałam trochę w sieci i oto co znalazłam – kilka istotnych faktów na temat ogromnie cennych właściwości winogron, z akcentem na ciemne. Dodam jeszcze, że wspomniane niżej właściwości można uzyskać w największym stopniu z domowych winogron. Kupowane w marketach noszą ze sobą ryzyko oprysku, przez co tracą na wartościach. Oto najważniejsze:
- są wskazane dla osób narażonych na stres i napięcia;
- poprawiają pamięć, koncentrację, ogólną sprawność umysłu;
- korzystnie wpływają na pracę serca – z uwagi na dużą zawartość potasu;
- mają działanie przeciwzakrzepowe;
- ciemne zawierają eninę – antybakteryjny barwnik, zapobiegający infekcjom jelit;
- mają działanie przeciwnowotworowe (najwięcej w pestkach i skórce);
- są wskazane u osób z miażdżycą – podnoszą odporność, wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne;
- korzystnie wpływają na cholesterol (obniżają poziom „złego”, podwyższają poziom „dobrego”);
- czyszczą nerki, regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego;
- są bogate w witaminy A, C, PP i inne z grupy B oraz sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, potas, mangan;*

Źródło przepisu
Składniki:
- 1 kg lub więcej czarnych winogron,
- na każdy kg owoców – 50-100 g cukru.

Winogrona myjemy, umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody (tylko tyle, by się nie przypalały). Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpadu owoców i wypuszczenia soku. Po ugotowaniu przecedzamy przez drobne sito. Jeśli w czasie przecedzania sok ostygnie, po skończeniu doprowadzamy ponownie do wrzenia i umieszczamy w przygotowanych słoikach. Mocno zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. W razie potrzeby – można pasteryzować. Smacznego!

Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych

Komentarze

  1. Mariko, jak piszesz "ciągnie swój do swego" jest w tym dużo racji. Teraz wiem, dlaczego tak lubię ciemne winogrona. A przepis, łatwy do przygotowania i moc witamin zamknięte w słoiku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już przetestowałam - moc witamin w takim słoiku jest ogromna! Polecam :)

      Usuń
  2. Mam sporo winogron w ogródku, bardzo mi się przyda Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama byłam zdziwiona, gdy poznałam cudowne własciwości ciemnych winogron. U mnie dziś rusza domowa przetwórnia, bo winorośl obrodzila w tym roku jak szalona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje soczki są z winorośli Rodziców - dostaliśmy cały ogrom :)

      Usuń
  4. Wiedziałam,że ciemne winogrona są zdrowe tym bardziej jest mi żal,że nie mam dostępu do takiego pysznego soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szkoda :( Ale może uda Ci się kupić jakieś eko?

      Usuń
  5. no proszę, znów dowiedziałam się czegoś fajnego;D

    OdpowiedzUsuń
  6. piekny kolorek i swietny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze dziękuję :) Idę po winogrono :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię! :) No i winko też już fermentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zajadam się winogronem,to moja kobietka bardzo się cieszy,chyba wiecie dla czego.Panowie polecam wszystko będzie grało.

    OdpowiedzUsuń
  10. winogrona trzeba obierać z gałązek czy można razem z nimi gotować?

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy w wysoka temperatura gotowania nie niszczy tych wyżej wspomnianych dobrodziejstw. Gdzieś czytałam, że tylko surowe soki, krótko pasteryzowane są wartościowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mariko Ty pasteryzujesz ten soczek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!