Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z kapustą włoską i pieczarkami

Nawet nie pamiętam, kiedy robiłam krokiety. Jeśli już, to z pewnością były z mięsem, ale naprawdę dawno... Przepis z bloga "Kuchnia na Obcasach" przypomniał mi o ich istnieniu i jednocześnie zachęcił do przygotowania farszu innego niż zwykle. W takim wydaniu smakują wybornie. Z powodzeniem mogą pełnić rolę samodzielnego dania. Wystarczy dobra surówka i efekt murowany. Będziecie zachwyceni :)

Składniki:
- naleśniki - ze sprawdzonego przepisu,
- 1/2 główki kapusty włoskiej,
- 1 duża cebula,
- ok. 500 g pieczarek,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej i masło do smażenia,
- jajko i bułka tarta - do panierowania.

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem. Z podanej porcji wyjdzie ich naprawdę dużo, dlatego można zmniejszyć. Podane składniki na farsz są przewidziane na tyle naleśników, ile w przepisie.
W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy umytą i pokrojoną kapustę. Gotujemy kilka minut, aż zmięknie, jednocześnie pilnując, by się nie rozgotowała.
Na łyżce masła i łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki (umyte i pokrojone w plasterki). Warto wybrać w tym celu większą patelnię. Pieczarki z cebulą przyprawiamy w momencie, gdy odparuje woda. Dodajemy kapustę, ewentualnie doprawiamy. Chwilę smażymy. Farsz jest gotowy. Czekamy, aż lekko przestygnie.
Na każdym naleśniku rozkładamy łyżkę farszu, zwijamy boki, a następnie całość w kopertę. Panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!

Komentarze

  1. Takie pyszne krokieciki to w sam raz do barszczyku czerwonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z barszczem będą smakowały wyśmienicie :) Ale same też są pycha!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. To zdecydowanie moje smaki! Przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię! Uwielbiam jak podajesz przepisy bez mięsa ;). Jest czym starego karmić ;), a krokiety kochamy oboje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście do krokietów daję zawsze kwaszoną kapustę, wersji z włoską nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory też robiłam wyłącznie z kwaszoną, a szkoda. Włoska sprawdza się doskonale :)

      Usuń
  5. Chętnie bym się załapała na takiego krokiecika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z włoską nie znam,ale takie je pieknie zaprezentowałaś,że nie sposób wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście bardzo ciekawy farsz! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!