Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z brzoskwiń z miętowym cukrem

Początkowo miało być zwyczajnie - brzoskwinie plus cukier. Na szczęście w porę przypomniało mi się, że w szafce jest niedawno zrobiony miętowy cukier. Uwierzcie na słowo - połączenie brzoskwiń z miętą to prawdziwy strzał w dychę. Konsystencja i smak są podobne do słynnych z puszki, jedynie smak jest delikatnie miętowy, no i owoce w mniejszych kawałkach. Nie podaję źródła, ani inspiracji - pomysł był mój.


Składniki:
- brzoskwinie (im bardziej dojrzałe, tym lepiej) - ilość dowolna,
- cukier zwykły + miętowy - proporcje do smaku.

Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek, obieramy delikatnie ze skórki. Jeśli będą dojrzałe, zrobimy to bardzo szybko. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem zwykłym (jego ilość jest zależna od ilości brzoskwiń; początkowo można wsypać małą garść, potem dosładzać cukrem miętowym), włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu puszczenia soku i rozpadu owoców (ok. 15-20 min.). Po tym czasie dodajemy cukier miętowy (do smaku; brzoskwinie powinny być słodkie, nawet bardzo). Gotujemy jeszcze chwilę. Gotową konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Oczywiście można pasteryzować - ja ten krok pominęłam. Smacznego!

Komentarze

  1. poproszę kilka łyżeczek do chlebka na śniadanko:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mogę nawet podzielić się całym słoikiem :)

      Usuń
  2. No nie wytrzymam:)znów smakołyk zamknięty w słoiczku-ale Ty masz pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku zaszalałam z przetworami. Szkoda tylko, że tak szybko znikają :D

      Usuń
  3. Jesteś skarbnicą nowatorską. Ty wymyślasz a my mamy gotowy przepis. Dzięki za dzisiejszy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję - za ten, i wszystkie inne komentarze, dzięki którym od razu robi się cieplej na sercu :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Chętnie bym zjadła takiej konfiturki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!