Przejdź do głównej zawartości

Doskonały sernik dyniowy

Zapewne większość z Was już wie, że moja miłość do serników nigdy nie należała do odwiecznych. Od pewnego czasu nastąpiła zmiana - zaczęłam je lubić. Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy. Dynia nadała niesamowitego aromatu, koloru i sprawiła, że ten sernik jest prawdziwie doskonały. Przygotowanie jest banalne i naprawdę szybkie. Najdłużej trwa pieczenie, a potem jeszcze chłodzenie w lodówce... Uwierzcie - oczekiwanie w towarzystwie TAKICH zapachów wydaje się wieczne. Polecam Wam ten doskonały sernik oraz metodę pieczenia w kąpieli wodnej, dzięki której nie ma ani jednego pęknięcia! Przepis i sposób wykonania znalazłam na Moich Wypiekach

Składniki (tortownica o śr. 23 cm):
- 425 g puree z dyni,
- 750 g twarogu półtłustego (3-krotnie zmielonego),
- 250 g mascarpone,
- 3 całe jajka + 3 żółtka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 190 g cukru,
- spód: 250 g ciasteczek korzennych, 80 g masła, 1 łyżeczka przyprawy korzennej.

Przygotowanie rozpoczynamy od dyni: myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 90 min. (do miękkości). Po upieczeniu dynię obieramy ze skórki, czekamy aż ostygnie, a następnie miksujemy za pomocą blendera na puree. Jeśli okaże się go więcej niż potrzebujemy do sernika, resztę można zamrozić lub wykorzystać do innego dania/deseru.
W czasie pieczenia dyni można przygotować spód: miękkie masło, ciasteczka i przyprawę miksujemy za pomocą blendera na wilgotną masę. Wykładamy nią tortownicę (tylko dno można wyłożyć papierem; masę wklepujemy w dno i boki do połowy wysokości). Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić na dwa sposoby: dwukrotnie obłożyć tortownicę folią aluminiową i piec w większym naczyniu napełnionym wrzącą wodą (do połowy tortownicy z sernikiem) lub tortownicę z sernikiem piec na kratce, a piętro niżej umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Ja wybrałam drugi sposób z uwagi na brak większego naczynia, do którego mogłabym włożyć tortownicę. Dzięki kąpieli wodnej sernik będzie równy oraz nie będzie pękał.
Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na gładką masę. Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy ciasto sernikowe. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 stopni (wybieramy jeden ze sposobów pieczenia w kąpieli wodnej i go stosujemy) i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu sernik studzimy, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego!

Komentarze

  1. widzę, że też poznałaś te smaki:) mmmmmmm u mnie to samo;)
    uwielbiam dyniowe serniczki:) boskie dla oka i podniebienia:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u Ciebie jeszcze fajniejszy, bo z krówką na wierzchu!

      Usuń
  2. Wspaniały sernik. : )
    Chyba się skuszę na ten z dynią. : )

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba muszę się na niego skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jak stół! :) Pierwszy raz piekłam metodą kąpieli wodnej i przyznam, że jest genialna :)

      Usuń
  5. Przydałby mi się na poprawę nastroju:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co z Twoim nastrojem, hmm? Jesienna melancholia, czy coś więcej?
      Przesyłam moc pozytywnych myśli :*

      Usuń
    2. Kochana dziękuję!!! jesienne załamanie egzystencjonalne-samo przyszło,samo poszło,no cóż,mam tak czasem,brak słońca i krótkie dnie temu sprzyjają.

      Usuń
    3. Dobrze, że poszło! Na brak słońca polecam tłuste ryby, żółtka, tran (oczywiście oddzielnie, w dowolnej formie) i wszystko, co zawiera witaminę D. Zły nastrój to często jej sprawka (niedoboru). Jedzenie produktów bogatych w witaminę D wiele poprawia :) A jeśli to nie pomoże, pisz śmiało, a coś tam wymyślimy :)
      Buziaki

      Usuń
  6. Dynię wykorzystałam już w wielu przepisach. O serniku nie pomyślałam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo uwielbiam serniki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Mój Mąż kompletnie zakochał się w tym smaku :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!