Przejdź do głównej zawartości

Domowy kisiel z ciemnych winogron

Kiedy o nim myślę... przychodzi mi do głowy tylko jedno określenie: obłędny. Absolutnie obłędny. Gdybym wcześniej wpadła na ten pomysł, a w zasadzie na przepis, na którym się wzorowałam, jedlibyśmy go codziennie. Z drugiej strony... może i dobrze, bo pewnie mielibyśmy go po uszy :). Gwarantuję Wam - jeśli zrobicie go po raz pierwszy, już nigdy nie kupicie takiego w torebkach :) I jeszcze jedno: kolor widoczny na zdjęciach to zasługa bardzo dojrzałych, domowych winogron (oczywiście efekt jest spotęgowany także słońcem). Nie ma tam żadnych barwników spożywczych.


Składniki - na dwie porcje:
- 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek).

Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek. Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy. Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki). Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić. W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką - pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemiaczanej. Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło). Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami. Smacznego!



Komentarze

  1. Kolor niesamowity. Jakbyś wypracowała go specjalnie. A smak? Na pewno wspaniały, bo bez chemii. Samo zdrowie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor jest bardzo intensywny :) A smak... dosłownie obłędny. Polecam :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ale kolor! Szkoda, że nam winogrona wymarzły, bo bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szkoda! Ja jeszcze trochę mam w zapasie :) Dostaliśmy od rodziców caaałą skrzynkę!

      Usuń
  3. o rajuuuu ale czad:) obłędny ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nawet nie spodziewałam się, że w efekcie wyjdzie taki fajny :)

      Usuń
  5. Nie jadłam takiego domowego kisielu, kolor piękny wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam po raz pierwszy, nie sądziłam, że to takie proste. Można kombinować z różnymi owocami :)

      Usuń
  6. Uwielbiam domowy kisel, ale w takiego smaku jeszcze nie jadłam! Kolor superowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno kolor, jak i smak są intensywnie owocowe :) Polecam!

      Usuń
  7. Kolor zapiera dech w piersiach. Niemal fluorescencyjny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat trafiłam na skrawek słońca w trakcie robienia zdjęć :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!