Przejdź do głównej zawartości

Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe

Kratka była, i to jaka! Pod wpływem pieczenia zniknęła, w niektórych miejscach opadła, ale to wszystko mało ważne. Ciasto kakaowe w połączeniu z masą serowo-budyniową jest przepyszne. Ciemne ciasto jest niesamowicie lekkie, puszyste... ser nadaje zdecydowanego charakteru. Zapach podczas pieczenia... mmm, musicie sami się przekonać. Przepis znalazłam na pewnej stronie, jednak dokonałam drobnych modyfikacji - zarówno w sposobie przygotowania, jak i na liście składników. 

Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 180 g cukru,
- 125 ml wody,
- 125 ml oleju,
- 220 g mąki pszennej,
- 4 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masa serowa: 250 g twarogu (do serników), 1 budyń (waniliowy; ja użyłam bananowego), 50 g cukru (jeśli budyń jest z dodatkiem cukru, należy dodać go mniej).

Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę (sól dodajemy po kilku sekundach miksowania, gdy białka się lekko spienią). Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie - dodajemy olej i wodę, delikatnie, powoli, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, mikser wyłączamy, dodajemy przesiane: mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w przygotowanej tortownicy (należy ją wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub użyć silikonowej). W misce umieszczamy ser, proszek budyniowy oraz cukier. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do szprycy (lub woreczka foliowego i ucinamy malutki róg). Na masie czekoladowej (na wierzchu) tworzymy kratkę z masy serowej, do zużycia całości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min.). Smacznego!

Komentarze

  1. Lubię taka ciacha, daj kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak faszerowane. Do tego puszyste i lekkie. Taka pianka. Przepis zapiszę (na potem). Chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie jest - puszyste, lekkie, wilgotne. Ser nadaje charakteru :)

      Usuń
  3. Kto by się tam kratką przejmował mogąc się delektować takim ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Puszystość widoczna nawet gołym okiem :)

      Usuń
  5. mam nadzieję, że choc kawałeczek jeszcze na mnie czeka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ,ale to bardzo smakowicie wygląda !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa