Przejdź do głównej zawartości

Ciasto francuskie z szynką, pieczarkami i Ajwarem

Dzisiejszego przepisu miało nie być. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w trakcie przygotowania, po upieczeniu też nie było czasu (z wyjątkiem tego jednego). Ani czasu, ani światła, ale za to apetyt był, co bardzo mnie cieszy. Mimo wszystko uznałam, że MUSZĘ podzielić się z Wami tym przepisem - i dla Was (bo wart spróbowania), i dla mnie (bo wart zapisania). Źródła nie podaję, bo tkwi w mojej głowie, jedyny link będzie do sposobu zawijania kieszonek. 

Składniki - na jedno opakowanie ciasta francuskiego:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 4 duże pieczarki,
- 3-4 plasterki ulubionej szynki (mogą być połączone różne rodzaje),
- 1 cebula,
- 3 plasterki sera żółtego,
- 1 łyżeczka masła do smażenia,
- 2 łyżki Ajvaru,
- sól, pieprz,
- jajko do posmarowania.

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szynkę (pokrojoną w kostkę). Smażymy przez chwilę. Dodajemy pieczarki (umyte i pokrojone w drobne plasterki). Wszystko smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia. Po kilku minutach dodajemy Ajvar oraz ser żółty (pokrojony w kostkę). Mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraciki (ja utworzyłam najpierw 4 poziome pasy, potem 6 pionowych; w sumie wyszły 24 małe kwadraty). Rozkładamy farsz. Formujemy kieszonki zgodnie z instrukcją. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 15-20 min. Smacznego!

Komentarze

  1. Kolejne mistrzowskie wykonanie i do tego jakie smaczne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie smaczne, wykonanie sprytne. Całość bardzo mi się podoba. Myślę, że trafi do moich domowych przepisów na ładne dekoracje potraw. I znów dziękuję Mariko za niebanalny przepis. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za kolejny, bardzo miły komentarz, dodający skrzydeł. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Masz szczęście, że daleko mieszkasz, bo bym już u Ciebie była z talerzem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooj, wcale nie tak daleko! Nieustająco zapraszam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam francuskie na wytrawnie, do tego ajvar, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie jest świetne - i na słodko, i na wytrawnie. Sama nie wiem w jakiej wersji lubię je najbardziej :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam ponownie w poniedziałek - będzie kolejny przepis z Ajwarem :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. trafiłaś w moje gusta, uwielbiam ciasto francuskie w każdej formie, a z pieczarkami, to w już w ogóle;D no i ten ajwar, fantastyczne połączenie jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W jednym kawałku jest wszystko co uwielbiam .Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sposób zawijania jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji