Przejdź do głównej zawartości

Zebra ze śliwkami i coca-colą

Klasyczną zebrę znają chyba wszyscy. Nie pamiętam, kiedy robiłam ją po raz ostatni. Tym razem postanowiłam ją trochę urozmaicić - o śliwki i coca-colę. Pierwszy składnik dodaje puszystości za sprawą bąbelków. Drugi - wilgoci i aromatu jesieni. Całość komponuje się znakomicie. Inspirowałam się przepisem Smacznej Pyzy oraz Autorki gosiek73 z Wielkiego Żarcia.

Składniki (na blachę ok. 25x35 cm):
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki,
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 1 szklanka coca-coli,
- śliwki.

Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy olej (powoli). Miksujemy. Dodajemy partiami mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy coca-colę i mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto dzielimy na 2 równe połowy (umieszczamy w osobnych naczyniach). Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę do blachy - raz jasne, raz ciemne. Na wierzchu układamy śliwki (wypestkowane i umyte, przekrojone na pół, rozcięciem do góry). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-45 min. (do suchego patyczka). Smacznego!


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Toż to prawdziwa zebra - musi być wysoka ;)

      Usuń
  2. Ze śliwką to dla mnie nowość:)Piękna i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Umiesz bawić się kuchnią. Dzięki temu "karmisz" nas świetnymi propozycjami na mieszanie smaków i tworzysz własne niebanalne kompozycje. Te śliwki fajnie wplotły się w to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo miło czytać takie komentarze :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Zebra ze śliwkami, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razem komponują się bardzo smakowicie :)

      Usuń
  5. Zrobiona wczoraj póóóźnym wieczorem......dziś zostały już tylko okruchy :) dzięki za przepis, świetna sprawa z tymi śliwkami !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa