Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z jabłkami

Placuszki są doskonałe zarówno na kolację, jak i przekąskę na zimno. Smakują jesienią, jej darami. Zapach podczas smażenia fenomenalny! Jeśli lubicie mocno jabłkowe desero-kąski, bardzo serdecznie polecam. Z pewnością będziecie zachwyceni :) Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.

Składniki:
- 4-5 dużych jabłek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 140 g mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- opcjonalnie: cukier puder do posypania i/lub konfitura.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy (białka) na sztywną pianę z dodatkiem soli. Zostawiamy. W drugiej misce łączymy za pomocą miksera: żółtka, przesiane mąki, cukier, jogurt. Zawartość obu misek mieszamy w jednej za pomocą łyżki.
Jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd, kroimy na dowolne kawałki (mogą być na ćwiartki, i jeszcze na pół). Mieszamy w misce z cynamonem (jak na zdjęciu poniżej). Zanurzamy w misce z ciastem. Kawałki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do złotego koloru z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem lub/i konfiturą. Smacznego!

Komentarze

  1. Jabłka i cynamon to mój ulubiony duet. Czuję ich zapach nawet teraz :))Taki placuszki warto zrobić dla smaku, zapachu, dla....

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co się nazywa "placuszki" wzbudza moją sympatię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam placków z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój synek uwielbia takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji