Przejdź do głównej zawartości

Napój gruszkowo-karmelowy z cynamonem

Przyznam szczerze, że ten smak odkryłam zupełnie przypadkowo. Głównie potrzebowałam gruszek ze słodkiej zalewy, ale do czego - o tym jutro. W efekcie powstał fantastyczny napój, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Cynamon, gruszki i karmel to od dziś trio doskonałe. Polecam na jesienne wieczory!

Napój powstał na wzór kompotu rabarbarowego
Składniki:
- 4 łyżki cukru,
- 4 gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki bez gniazd,
- 1 łyżka cukru cynamonowego,
- 1 kora cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- woda.

4 łyżki cukru umieszczamy w garnku, włączamy gaz. Gdy zacznie się rozpuszczać, zmniejszamy i lekko potrząsamy garnkiem. Powinien powstać jasny karmel. Do niego dodajemy gruszki (wcześniej obrane, umyte, pozbawione gniazd i pokrojone na 4). Teraz można zamieszać - dokładnie, by gruszki pokryły się karmelem. Smażymy przez ok. 5 min. - by puściły sok (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie całość zalewamy wodą - do połowy garnka. Zwiększamy gaz, czekamy do zagotowania. Dodajemy łyżkę cukru cynamonowego, wrzucamy korę cynamonu, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 min. Potem wyłączamy gaz, wyjmujemy gruszki i cynamon. Napój jest gotowy (można podawać ciepły lub schłodzony z lodówki). W razie potrzeby można dodać więcej cukru. Gruszek nie wyrzucajmy, ani nie jedzmy - jutro będzie przepis na ich wykorzystanie :) Smacznego!

Komentarze

  1. zaintrygowałaś mnie:)pomysł mi się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej zachęcam, znika w mig! :)

      Usuń
  2. Noooo nie wiem, czy to łatwo takich gruszek nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niełatwo, to fakt ;D Ale powiedz sobie, że muszą ostygnąć ;)

      Usuń
  3. Nie słyszałam o takim,kolorek ma fajny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to efekt mojej przypadkowej inwencji twórczej ;D

      Usuń
  4. Zawiera wszystkie smaki, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. intrygujące smaki :) koniecznie do wypróbowania :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!