Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe kluski śląskie

Dzisiejszy przepis jest na bazie dobrze Wam znanego, ale ze względów kreatywnych postanowiłam go Wam przekazać. Kluski śląskie z dodatkiem gotowanej marchewki są znacznie delikatniejsze w smaku, słodsze i zdecydowanie bardziej cieszą oko. Doskonale pasują do wszelkich mięs w sosie, zwłaszcza z dodatkiem marchewki. Zachęcam do urozmaicania obiadów :)

Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz,
- mąka ziemniaczana,
- 1 jajko.

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko do przykrycia marchewki. Gotujemy do miękkości bez pokrywki (ok. 15 min.). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miękką marchew miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z marchewką. Ważymy masę po to, by ustalić wagę potrzebnej mąki - dodajemy jej tyle, ile waży 1/4 masy ziemniaczano-marchwiowej (czyli, np. masa waży 400 g, zatem mąki dodajemy 100 g) . Dodajemy jajko, mieszamy wszystko. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Formujemy kluski z dziurką. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z mięsem w sosie. Smacznego!

Komentarze

  1. Fantastyczny pomysł na ożywienie kolorem potraw na talerzu. Wprowadzę to w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję :) I jak najbardziej zachęcam!

      Usuń
  2. Cudne jak brzoskwinki Ci wyszły!
    Mari, wybierasz się na FBF?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Nie wiem, czy dam radę, bo ten dzień mam pod znakiem wizyt lekarskich :/

      Usuń
    2. A to szkoda. To może innym razem uda nam się poznać :)

      Usuń
    3. Szkoda! Ale ja ciągle pamiętam o naszym spotkaniu i mam nadzieję, że w końcu się uda!

      Usuń
  3. śliczny mają kolor:) pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł! Nie pomyślałam o połączeniu z marchewką!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, nie pomyślałabym, że do klusek śląskich można dodać marchewkę - super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w domu nigdy sie nie wazylo masy do klusek slaskich :)

    uklepywalo sie ja w misce, kroilo na cwiarki, jedna wyjmowało i przykladalo na pozostale trzy i to miejsce po niej uzupelnialo to miejsce maka ziemniaczana i tyle :)

    a swoja droga moze mozna ugotowac marchewke razem z ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też się nie ważyło, ale podałam drugi sposób dla wszystkich, którzy wolą na miarę :)
      Myślę, że można ugotować razem, o ile ziemniaki pokroi się w taką samą kostkę jak marchewkę :) A potem nawet można zblendować razem :)
      Pozdrawiam, krewetko!

      Usuń
  7. Miłe urozmaicenie :) Uwielbiam smakowe kluchy - ze szpinakiem, dynią, burakiem, marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To lekko słodkie są? Nie mam pojęcia, do czego je podać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są słodkie na tyle, by podawać je ze słodkim sosem. Są takie za sprawą marchewki, idealnie pasują do pieczeni. Jutro będzie do nich mięsna propozycja :)

      Usuń
  9. uwielbiam, mój tata robi najlepsze na świecie, muszę mu sprzedać pomysł;))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne. Koniecznie muszę takie zrobić. Super się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Słoneczny, by choć na talerzu było pięknie :)

      Usuń
  12. z marchewką? super, nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że każde warzywo mogłoby pasować :) Warto spróbować!

      Usuń
  13. Ładny kolorek mają dzięki tym marchewkom :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Melduję, że kluski wykonane. Są po prostu fantastyczne. Zrobiły furorę wśród moich Głodomorów.. Zapraszam do siebie. Cytrynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że smakowały :)
      Pozdrawiam i oczywiście z wielką przyjemnością skorzystam z zaproszenia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!