Przejdź do głównej zawartości

Czekowiśnia

Jeśli tak jak ja kochacie połączenie wiśni z czekoladą, ten przepis jest dla Was. Co prawda zamiast czekolady używamy tu kakao, ale mimo to konfitura zasługuje na najwyższe pochwały. Słoiki muszę dokładnie schować, bo w przeciwnym razie nie wytrzymają nawet tygodnia. Już samo przygotowanie było obarczone wysokim ryzykiem pożarcia ;). Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, polecam wszystkim Łasuchom :)

Składniki (na 2 słoiki po ok. 300 ml):

- 1 kg wiśni (pozbawionych pestek),
- 300 g cukru,
- 30 g kakao,
- 1 łyżka likieru wiśniowego,
- 1/4 szklanki wody.

Wiśnie myjemy, pozbawiamy pestek, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, włączamy kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 2 godzinach konfitura powinna być gęsta. Jeśli nie jest - gotujemy dłużej lub rozkładamy gotowanie na 2 dni po ok. 2 godziny.
Kakao mieszamy z likierem i wodą w szklance, dodajemy do garnka z wiśniami. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy, lekko osuszamy i wstawiamy (razem z pokrywkami, ale bez zakręcania) do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp. 120 stopni, wypiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika, napełniamy gotową konfiturą. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika w tej samej temperaturze. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy, ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Smacznego!

Komentarze

  1. Muszę zrobić takie czekowisienki, bo brzmią bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, moje smaki:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje także, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem tak jesiennie!

      Usuń
  3. kurdee, nie lubię wiśni w czekoladzie;(
    jadam je tylko na żywca...no tak mam i już, a może z czymś innym, heee??:):):):))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie to rozumiem, w końcu nie każde połączenie musi każdemu smakować! :) Jeśli lubisz same wiśnie, polecam pominięcie kroku z dodawaniem kakao, zostaw jedynie alkohol ;) Takie też są przepyszne!

      Usuń
  4. Rewelacja! Dla mnie to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie strzał w 10:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy słyszysz jak przełykam ślinkę :):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha musi być do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takim zamiarem - między innymi - powstał :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!