czwartek, 22 sierpnia 2013

Zapiekane muszle z mięsem z rosołu

Dzisiejsze danie nie należy do pięknych, albo moje oko niezbyt dobrze uchwyciło jego duszę. Wybaczcie, dopadł mnie jakiś wirus i zupełnie nie mam siły na dłuższe sesje. Przez chwilę wahałam się, czy w ogóle przepis zamieścić, ale stwierdziłam, że może akurat będziecie szukali fajnego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu. Mówiąc krótko: zdecydowanie warto spróbować :)


Składniki:

- makaron muszle ugotowany al dente,
- mięso+warzywa z rosołu,
- sos pomidorowy,
- 4 duże pieczarki,
- 1/2 puszki groszku konserwowego (opcjonalnie),
- ser żółty,
- sól, pieprz.

Muszle gotujemy al dente. Mięso i warzywa można drobniutko pokroić lub użyć maszynki do mielenia. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy umyte i starte na tarce pieczarki oraz groszek (odsączony), mieszamy. Muszle napełniamy farszem. Dno naczynia smarujemy 1/2 sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu), układamy muszle wypełnione farszem (jedna obok drugiej, dość ścisło). Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia zaglądamy - jeśli muszle będą miękkie, a całość zapieczona, można wyjąć. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. U nas nigdy nie zostaje mięso z rosołu bo jest pożerane na przysłowiowym pniu, ale pomysł na muszle ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardziej wolimy takie "przetworzone" ;)

      Usuń
  2. bardzo mi sie podoba to danko:)z pewnością pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Po tym daniu poczujesz się lepiej:) Zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, trochę mi lepiej :) Dzięki, Ewo! :)

      Usuń
  4. Uwielbiam Twoje pomysły na mięso po rosole! Kuruj się, najlepiej po rosołku troszkę tej naleweczki... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :D Rosołek i nalewka postawią mnie na nogi ;)

      Usuń
  5. mniam ;) zjadłabym z ochotą.
    U mnie niestety rosołowe mięso też zostaje zjedzone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam się przejadło, dlatego kombinuję ;)

      Usuń
  6. Zdrówka życzę, a jeśli chodzi o pomysł to chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanka jest zawsze najlepszym rozwiazaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, no i super sprawa z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Inspirujesz! Pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj