Przejdź do głównej zawartości

Pulpety faszerowane... jajecznicą (w sosie kurkowym)


Przez ostatnie dni miałam okazję się przekonać, jak bardzo przywiązałam się do blogowania i do Was, moi Drodzy. Wybaczcie mi nagłą ciszę – awaria Internetu skutecznie urwała nam kontakt ze światem. Na szczęście sytuacja już opanowana i mogę spokojnie wrócić do dodawania nowych przepisów. Na dobry początek coś ekstra – pulpety, które zaskakują nadzieniem i z pewnością doskonale sprawdzą się na przyjęciach. Sos kurkowy nadaje im niesamowitego aromatu. Przepis znalazłam na stronie anyżkowo.pl, całkowicie zmieniłam sos. Polecam!


Składniki:
Mięso:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 bułka namoczona w wodzie,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,
- mąka do obtoczenia,
- olej do smażenia,
 Jajecznica: 1 mała cebula, 2 jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek, 1 łyżeczka masła,
Sos:
- ok. 300 g kurek,
- 1 cebula,
- masło do podsmażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka serka topionego,
- dodatkowo: ser żółty lub mozzarella do zapiekania.

Rozpoczynamy od przygotowania jajecznicy. Na łyżce masła podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę, wbijamy jajka, mieszamy aż się zetną. Przyprawiamy do smaku. Jajecznicę odstawiamy do przestudzenia.
Mięso mieszamy z cebulą startą na tarce, bułką odciśniętą z wody, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety tak, by do każdego z nich (do środka) włożyć łyżeczkę jajecznicy (najlepiej nabrać trochę mięsa na dłoń, rozpłaszczyć, ułożyć jajecznicę i przykryć mięsem). Delikatnie obtaczamy w mące. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pulpety z każdej strony, tylko do zmiany koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki (wcześniej dokładnie umyte i oczyszczone). Posypujemy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i solą. Smażymy przez chwilę, podlewamy wodą. Dusimy do miękkości (ok. 10 min.). Na koniec sos przyprawiamy do smaku i dodajemy serek. Mieszamy.
Pulpety w naczyniu polewamy sosem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 min. Pod koniec posypujemy serem, zapiekamy. Smacznego!

Komentarze

  1. rany julek co za pomysł:D genialna jesteś:) co przepis to lepszy:) aż mi ślinka zmoczyła podłogę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sie wlasnie zastanawiam,co Ty jeszcze ukryjesz w kotletach:)))Fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, jajecznicy jeszcze tam nie było ;)

      Usuń
  3. Jak jestem głodna w pracy to zawsze czytam Twoje przepisy. Nie, nie.... głód nie mija. Wzmaga się tak, że mam ochotę zdezerterować z biura i gotować, gotować, gotować i jeść ;).

    Ten przepis jest grzechu wart - zwłaszcza za sprawą tego sosu kurkowego i samego procesu zapiekania, który bardzo lubię. No i ta jajecznica w środku - cóż za fantazja!

    Zawsze czekam na Twoje nowe wpisy i od razu jak widzę nowy - zmierzam chybcikiem by najpierw nakarmić oczy i wyobraźnię (co oznacza tortury będą poza kuchnią ;-) a potem ewentualnie ciało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jesteś :) Nawet nie wiesz jak mi miło czytać Twoje komentarze!
      Ogromnie się cieszę, że czekasz na moje przepisy!
      :****

      Usuń
  4. Ale świetny pomysł z tą jajecznicą, sama bym na to nie wpadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpety z jajecznicą smakują wybornie. Polecam :)

      Usuń
  5. Ale fajne danie z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!