Przejdź do głównej zawartości

Pieczony łosoś w sosie musztardowym

Ci, którzy czekali (oj, długo czekali!) na rybny powiew na moim blogu, z pewnością będą zadowoleni. Mam nadzieję, że tym przepisem wynagrodzę Wam to oczekiwanie. Ryby są u nas rzadkością, a głównym powodem są ości. Mój Mąż ma takiego pecha, że potrafi zadławić się ością nawet w... paluszkach rybnych. Zła passa nie trwa wiecznie, a ryby trzeba jeść, więc na dobry początek zaczęliśmy od łososia. Ostatnio zasmakował nam na weselu i postanowiliśmy smak odtworzyć. Wyszedł bardzo smaczny obiad, a gdyby było więcej czasu zrobiłabym ryż cytrynowy...

Inspiracja
Składniki:
- filet z łososia (u mnie ok. 400 g),
- pieprz kolorowy (świeżo mielony), sól, skórka z cytryny,
- sos musztardowy: 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, sok z 1/3 cytryny, skórka z 1/2 cytryny, 1 łyżka kremowego serka topionego, ewentualnie odrobina wody - gdy sos będzie zbyt gęsty lub będzie go za mało,
- dodatkowo: ugotowany ryż i koperek.

Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, kolorowym pieprzem i skórką cytrynową. Przygotowujemy sos poprzez złączenie wszystkich składników (najlepiej sprawdzi się tu trzepaczka lub blender). Łososia zanurzamy w sosie (najlepiej od razu w naczyniu żaroodpornym; warto trochę sosu zostawić, by polać rybę po upieczeniu ) i zostawiamy do momentu, aż piekarnik rozgrzeje się do 180 stopni. Gdy będzie gotowy, wstawiamy naczynie (bez przykrycia) z łososiem do piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 min. Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy koperkiem i polewamy pozostałym sosem. Smacznego!

Komentarze

  1. ciekawe, ale czy ta musztarda nie dominuje nad łososiem?? chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztarda nie jest dominująca, głównie czuć łososia :) Jeśli masz obawy, możesz dodać jej mniej lub użyć stołowej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, uwielbiam połączenie musztardy i łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z musztardą czy bez, uwielbiam łososia!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero się z nim lepiej poznaję ;)

      Usuń
  4. ja też z musztardą baaardzo lubię,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysl-do wyprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia, jem go co namniej raz w tygodniu. Sos musztardowy jest pyszny choć ja go przygotowuję ciut inaczej i muszę spróbować kiedyś Twojej wersji z serkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek to mój ulubiony składnik w wielu daniach :)

      Usuń
  7. Uwielbiam łososia, a dzięki Twojemu przepisowi mam kolejny fajny pomysł na jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne!! Wczoraj robilam na obiad:) I smakowalo, do tego latwe do wykonania. Pozdrawiam serdecznie autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji