Przejdź do głównej zawartości

Niezwykła rolada jabłkowa

Dlaczego niezwykła? Z bardzo prostego powodu - pieczemy ją razem z jabłkami i od razu po wyjęciu z piekarnika zwijamy. Wykonanie jest przyjemne i zaskakująco banalne. Rolada smakuje wybornie! Następnym razem spróbuję też z innymi owocami (np. brzoskwiniami) lub połączeniem różnych. Ten wspaniały przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu, dodałam jeden składnik od siebie. 
Składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 7 średniej wielkości jabłek,
- cynamon zmieszany z cukrem trzcinowym (sprawdzi się także przyprawa do szarlotki)  lub sam cynamon.

Jabłka obieramy, kroimy na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Blachę od piekarnika (standardową, z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy pokrojone jabłka. Obficie posypujemy cynamonem z cukrem trzcinowym (może być także cukier cynamonowy, cynamon lub przyprawa do szarlotki), zostawiamy.
Do misy miksera wbijamy białka, włączamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka - po jednym. Gdy wszystko się połączy, mikser wyłączamy i powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na jabłka, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy ścierkę na blacie - rozkładamy. Gotowe ciasto natychmiast zdejmujemy z blachy na ścierkę tak, by papier był u góry. Delikatnie go zrywamy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku (BEZ ŚCIERKI). Ścierką jedynie przykrywamy. Gdy ostygnie, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego!  


Komentarze

  1. rzeczywiście jesteś genialny:) przepis super!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze lepiej jest jabłka pokroić w ósemki i poukładać w rzędach na papierze a potem zalać biszkoptem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że kroiłam dość nieregularnie, więc i ósemki się znajdą ;)

      Usuń
  3. mam mnóstwo jabłek od dziadka, chyba się skuszę na taką roladę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! My też dostaliśmy ich mnóstwo, stąd przepis :)

      Usuń
  4. Pięknie Ci się udała! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję raz jeszcze za przepis! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. u mnie są aż 3 wariacje na roladę jabłkową :) bo to jedna z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jak dotąd jest jedna, ale z pewnością na niej nie poprzestanę :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny sposób wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł przedni, wykonanie jeszcze lepsze! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rolady.Pięknie wyszła !

    OdpowiedzUsuń
  9. znam ten przepis!:) dostałam w tamtym roku od siostry ciotecznej. Ciacho jest szybkie, proste i bardzo smaczne:) Ja swoje jabłka tarłam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tartymi będzie pewnie jeszcze delikatniejsza :)

      Usuń
  10. Cudowna w smaku, puszysta i niezbyt słodka. Dałam różne rodzaje jabłek, głównie twarde i niesłodkie ze starych polskich odmian. Dziękuję za przepis :) Asia z Bieszczad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, bardzo się cieszę, że rolada Ci smakowała :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. rewelacja piekę ją co tydzien

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji