Przejdź do głównej zawartości

Kurczak pod musztardową pierzynką

Przyrządzając to danie nie miałam pojęcia, że okaże się takie pyszne. Przepis znalazłam na Kotlet.tv i delikatnie go zmieniłam, zwłaszcza w kwestii przyprawienia mięsa. Wolimy dania bardziej aromatyczne, stąd drobna modyfikacja. Jeśli lubicie musztardę, bardzo zachęcam do spróbowania tego dania. Smakuje zaskakująco doskonale, a przygotowanie jest banalne. Myślę, że będzie pasowało zarówno na zwykłe, jak i specjalne okazje. Najlepsze jest tuż po przygotowaniu - odgrzewane na drugi dzień traci chrupiący wierzch. 



Składniki - na małe naczynie żaroodporne:
- ok. 350 g piersi z kurczaka,
- przyprawy: sól, papryka ostra, czosnek (wyciśnięty ząbek lub granulowany), lubczyk ogrodowy,
- oliwa do posmarowania naczynia,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka musztardt,
- 2 łyżki serka topionego.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki (może być kostka lub paseczki). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, na dnie układamy kawałki kurczaka wymieszane w przyprawach. Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Gdy będzie gotowa, dodajemy bułkę tartą i musztardę i miksujemy do połączenia. Masę rozsmarowujemy na ułożonych w naczyniu kawałkach mięsa, na wierzchu układamy kawałki serka topionego. Naczynie (bez przykrycia) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu). Podajemy z ryżem. Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ciekawe, jeszcze takiego kurczaka nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz zostało Ci już tylko spróbować :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie zapiekane obiadki:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upały nie sprzyjają zapiekaniu... ale jak danie dobre, to warto ;)

      Usuń
  3. Ciekawie zapowiada się Twoje danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hehe, mam to samo naczynie;p ...w tej chwili go używam;]

    danie bardzo ciekawe, jak dotąd musztardę dodawałam do bazy sosu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię to naczynie :D
      Zachęcam do spróbowania! :)

      Usuń
  5. Prosto i smacznie - tak jak lubię! Bardzo fajny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię kurczaka w musztardzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!