Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka makaronowa z cukinią i kiełbasą

Uwielbiam cukinię, dlatego nie mogłam się jej doczekać. Pieczona smakuje doskonale! W towarzystwie innych dodatków jest znakomita w roli zapiekanki. Miałam na nią pomysł, ale chciałam jeszcze poszukać fajnego sosu. Znalazłam przepis, który był zbliżony do mojego, a dodając jeszcze sos wyszło niemal identycznie :) Zachęcam do spróbowania!



Składniki:
- kiełbasa (1 laska),
- szynka (2-3 plasterki),
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 2 duże garście surowego makaronu (kształt dowolny)*,
- 1 duża cebula,
- ser żółty do posypania wierzchu,
- sos: 3 jajka, 2 czubate łyżki Lutenicy (u mnie łagodna; można zastąpić sosem pomidorowym lub zwykłym koncentratem), 1 czubata łyżka śmietany 30 lub 36%, sól, pieprz, bazylia, oregano,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra,
- olej do smażenia.

Na łyżce oleju smażymy pokrojoną cebulę (można dowolnie, ja pokroiłam na półksiężyce). Gdy się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Smażymy przez ok. 5 minut - do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną cukinię (moja była duża, więc pokroiłam ją na 0,5 cm plasterki, a następnie każdy na 4 części - ćwiartki). Przyprawiamy. Smażymy przez ok. 5 minut. 
Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy z dodatkiem soli. Po chwili dodajemy Lutenicę oraz śmietanę. Ubijamy na gładką masę. Przyprawiamy. 
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy sosem, dodajemy 1/2 suchego makaronu, na nim układamy połowę zawartości patelni, pozostały makaron i pozostałe składniki z patelni. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem (może być pokrywa od naczynia lub folia aluminiowa) do miękkości makaronu (ok. 40 min.). W trakcie pieczenia w razie potrzeby  można podlać wodą. Gdy makaron będzie miękki, przykrycie zdejmujemy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy. Zapiekanka najlepiej smakuje tego samego dnia. Po odgrzaniu nadal jest smaczna, ale staje się bardziej sucha. Smacznego!

*makaron można dodać ugotowany - wówczas czas pieczenia będzie krótszy.


Komentarze

  1. zapiekanki makaronowe są ekstra! uwielbiam je :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaronowe szczególnie, choć i ziemniaczkami nie pogardzę ;)

      Usuń
  2. pychotka!
    ja ostatnio również wcinam samą cukinię i bakłażany:D kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan jeszcze przed nami w tym sezonie :)

      Usuń
  3. Pyszne, sycące danie na obiad. Uwielbiam pieczoną cukinię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, ja też! Z resztą chyba wszystkie warzywa :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Aguś kulinarnie,czyli dawny Agusik kulinarnie powraca:)

      Usuń
  5. bardzo lubię robić zapiekanki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, a jeszcze bardziej jeść :D

      Usuń
  6. pyszny pomysł, bardzo lubię zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to obowiązkowa pozycja, przynajmniej raz w tygodniu :)

      Usuń
  7. Z cukinią? Świetny pomysł, od razu mniej wyrzutów sumienia ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym