Przejdź do głównej zawartości

Schab w sosie ze świeżych kurek

Sos kurkowy robiłam po raz pierwszy, nie licząc marynowanych. Trema była całkiem spora, bo nie dość, że to mój debiut, to jeszcze był podany Gościom. Co innego gotować po raz pierwszy dla siebie... Największym sukcesem okazał się fakt, że moi mili Goście nie przepadali za kurkami (jak się okazało!), a moja potrawa sprawiła, że przepadli, i to całkiem. Nie to, że na śmierć...broń Boże! Ale smakowo jak najbardziej :). Większej radości nie mogli mi sprawić!

Inspiracja
 Składniki:
- 250 g świeżych kurek,
- ok. 500 g schabu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- ok. 80 ml śmietany 30% (może być także 36%),
- masło, olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz grubo mielony kolorowy,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia.

Kurki należy dobrze umyć. Najlepiej kilka razy płukać je w zimnej wodzie do momentu, aż będą zupełnie czyste. Na łyżce oleju podsmażamy z obu stron pokrojone plastry schabu, wcześniej posypane (z obu stron) solą i kolorowym pieprzem. Gdy zmienią kolor, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Chwilę smażymy, aż się zrumienią. Wrzucamy kurki, smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę. W tym momencie należy włożyć podsmażone wcześniej plasterki schabu. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości mięsa (ewentualnie można mięso podpiec w naczyniu żaroodpornym, a później tylko połączyć z sosem). Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie zagęszczamy mąką (by było łatwiej, należy wyjąć mięso i dolać mieszaninę mąki z wodą, mieszać). Na koniec obficie posypujemy świeżo posiekaną natką. Smacznego! :)

Komentarze

  1. Kochana, ja wprost przepadam za mięsem w zestawieniu z kurkami! Przepyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to połączenie doskonałe :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. o rany! no właśnie kurki mi się marzą:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo wszelkie grzybowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham wszystko, co grzybowe ;)

      Usuń
  4. Co ja bym dała za takie smaczne danie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie przygarnę Twoje ciasto z kokosową kruszonką ;)

      Usuń
  5. Niepotrzebna ta trema, bo mięsko i sosik idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tremę mam zawsze, zwłaszcza jeśli robię nowe danie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam sosy z kurkami! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, z resztą wszystko, co grzybowe! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa