Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z grillowaną cukinią

Lekkie sałatki to ostatnio nasze ulubione propozycje na kolację. Nie zapychają, pachną świeżością, mają mnóstwo witamin. Dodatek cukinii szczególnie urzekł mojego Męża, który ostatnio równie mocno jak ja docenił to warzywo. Z tego powodu coraz częściej przygotowuję Mu takie do pracy. Polecam zwłaszcza na upalne dni!



Składniki:
- sałata karbowana (lub każda inna),
- 1 zielona papryka,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- dressing musztardowy,
- przyprawy do cukinii: 1 łyżka oliwy z oliwek (zachęcam również do zastosowania zdrowego oleju lnianego, np. TEGO), 1 łyżeczka oliwy z ostrą papryczką, 1 łyżeczka papryki słodkiej, kilka listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego oregano, sól, odrobina tymianku.

Rozpoczynamy od przygotowania cukinii: myjemy, kroimy na cienkie plasterki, a gdy jest duża - każdy plasterek na pół. Umieszczamy w pojemniku, dodajemy przyprawy, oliwy, dokładnie mieszamy (czosnek należy przecisnąć przez praskę, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną cukinię umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy z obu stron do momentu pojawienia się rumianych pasków. Zostawiamy do ostudzenia.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na większe kawałki. Dodajemy ostudzoną cukinię, paprykę (umytą i pokrojoną w cienkie paseczki), cebulę (pokrojoną w cienkie plasterki). Przygotowujemy dressing zgodnie z przepisem, polewamy nim warzywa. Smacznego!


Komentarze

  1. Świetna! Ja teraz też chcę się przerzucić na sałatki,bo zazwyczaj na szybko porywam kanapkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już się zacznie, to potem ciężko bez nich się obyć :) Z całą pewnością są lepsze od kanapek :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Do obiadu, i do kolacji... na śniadanie też nie pogradzę ;)

      Usuń
  3. świetna! mam cukinię w sumie... ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa