Przejdź do głównej zawartości

Pomidory w sosie bazyliowym

Surówka z pomidorów jest absolutnie genialna. Pięknie wygląda na stole, przyciąga wzrok już z daleka. Smakuje wybornie, ale to było do przewidzenia - pomidory z bazylią od zawsze tworzą zgrany duet. Przepis podpatrzyłam u Natalii, którą miałam przyjemność poznać osobiście podczas warsztatów z Oleofarm. Zachęcam do spróbowania!


Składniki:

- pomidory - dowolna ilość (może być połączenie różnych odmian),
- sos bazyliowy: garść listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek (lub zdrowego oleju lnianego, np. TAKIEGO), 2 łyżki przegotowanej wody, 1 łyżka octu z czerwonego wina, sól, pieprz, odrobina cukru,
- dodatkowo: listki bazylii do przystrojenia.

Pomidory myjemy, kroimy na dowolne kawałki. Układamy w miseczce/salaterce, przystrajamy listkami bazylii. Garść listków bazylii miksujemy z oliwą z oliwek, wodą, octem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos wstawiamy do lodówki na ok. 15-30 minut, polewamy pomidory tuż przed podaniem. Smacznego!


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też, i wszystko z nią w duecie :)

      Usuń
  2. Jak sama zauwazyłaś, pomidory + bazylia = związek idealny. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasowałaby jeszcze mozzarella, ale wtedy to już zrobiłoby się caprese ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się podwójnie :)

      Usuń
    2. Oj tak, dokładnie to samo miałam do siebie napisać :) Pomidor i bazylia są dla siebie stworzone :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji