Przejdź do głównej zawartości

Pizza z cukinią


Do pizzy chyba nie muszę nikogo zachęcać, do dodatków ewentualnie. Jeśli nie mieliście okazji spróbować jej z cukinią, radzę to zrobić. Smakuje inaczej niż standardowa z pieczarkami – ma w sobie coś niesamowicie ujmującego. Jeśli lubicie sos śmietanowy zamiast pomidorowego, będzie tu pasował. Muszę przyznać, że najczęściej robimy pizzę z pieczarkami i szynką, bo taka smakowała nam najbardziej. Dziś uległo to zmianie - zielona pizza zostaje z nami na stałe i zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce.

Składniki:
- ciasto – ze znanego już przepisu (pizza widoczna na zdjęciu była zrobiona z porcji zmniejszonej o połowę),
- 1 zielona papryka (mała),
- 1 mała cukinia lub ½ większej,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- kilka plasterków drobiowej szynki,
- sos pomidorowy (ketchup lub z przepisu) – można zastąpić śmietanowym,
- ser żółty do posypania,
- przyprawy: papryka ostra, oregano, świeża bazylia.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Rozwałkowujemy, układamy na blasze. Smarujemy ulubionym sosem, układamy kolejno: obraną i pokrojoną w jak najcieńsze plasterki cebulę, na niej umytą i pokrojoną jak najcieniej cukinię (plasterki lub półplasterki, jeśli jest duża), umytą i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, szynkę pokrojoną w kosteczkę, obranego i pokrojonego na kawałki pomidora. Całość posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem. Wierzch posypujemy lekko papryką ostrą, oregano i układamy świeże listki bazylii. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia brzegów (ok. 20 min. – czas jest zależny od wielkości pizzy i grubości ciasta). Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nigdy nie jadłam z cukinią, trzeba będzie koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. tez uwielbiam z cukinia - warto dodac tymianek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź, z pewnością wypróbuję :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Antenko
      Pozdrawiam słonecznie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Początkowo mój Mąż był sceptyczny, ale jak spróbował... powiedział, że od dziś chce tylko taką :)

      Usuń
  5. Wygląda mega!!!A ciasto wydaje się być mięciutkie-świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy to ciasto, mimo, że wcześniej przepadaliśmy tylko za cienkim. Teraz nie wyobrażam sobie innego, niż to :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, Kasiu!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. łomatko, jak mi się przez Ciebie zachciało pizzy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako, że cukinii ci u nas dostatek - nic tylko skraść Twój pomysł na pizzę z tym warzywem, bo zapowiada się ciekawie.

    A może z dynią? ;-) Bo też nam obrodziła jak dla pułku wojska... A nie mam z nią żadnych wcześniejszych doświadczeń.

    Fajniutki i smaczny blog. Zapisuję się na częste odwiedziny :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! Dziękuję za odwiedziny i oczywiście zapraszam jak najczęściej!
      Bardzo spodobał mi się pomysł z dynią. Dziękuję za inspirację, z pewnością wezmę sprawy (tj. dynię) w swoje ręce ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. uwielbiam pizzę, wczoraj za nami chodziła, ale nie, nie...dopiero co jedliśmy i to z cukinią;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za nami wczoraj tak chodziła... i jak widać nie udało się oprzeć ;)

      Usuń
  10. zachęcam do spróbowania z grillowaną cukinią lub grillowanym bakłażanem

    OdpowiedzUsuń
  11. http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/07/pizza-z-tunczykiem-i-grillowanym.html

    OdpowiedzUsuń
  12. http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/01/pizza-wegetarianska-z-grilowanymi.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę spróbować! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już wiem jaką pizzę przygotuję, gdy mi przyjdzie na nią apetyt!

    OdpowiedzUsuń
  15. obśliniłam się na sam widok! pycha;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji