piątek, 12 lipca 2013

Orzeźwiające połączenie: kuskus, warzywa i mięta

Kuskus jest w naszym domu szczególnie lubiany. Oboje uwielbiamy go zarówno w sałatkach, jak i samodzielnie, bądź jako dodatek do drugiego dania. Wyjątkowo smakuje także w połączeniu z sosem grzybowym. Dzisiejsza propozycja jest doskonała na upały. Orzeźwiająca, lekka, pyszna. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, kolacja lub jako dodatek do dań z grilla. 


Źródło
 Składniki:
- ok. 200 g kaszy kuskus,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 średniej wielkości ogórek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2-3 listki mięty,
- sól, pieprz do smaku,
- oliwa (polecam porcję zdrowia, czyli zastosowanie np. takiego oleju lnianego).

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Ogórka (obranego) ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Miętę myjemy, drobno siekamy. Warzywa, posiekaną miętę, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy umieszczamy w misce. Mieszamy, by puściły sok. Po chwili dodajemy suchą (!!!) kaszkę kuskus (sok z warzyw, oliwa i sok z cytryny nadadzą jej aromatu i sprawią, że napęcznieje). Mieszamy, przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! :)


20 komentarzy:

  1. Ciekawe. Zaintrygowałas mnie ta suchą kaszą...Trzeba by spróbować...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze łączyłam ją z bulionem, a okazuje się, że sok z warzyw czyni ją jeszcze smaczniejszą! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Lekka i letnia, w sam raz na grillowe wieczory :)

      Usuń
  3. Świetna przekąska :) zrobiliśmy i jesteśmy zachwyceni :) Oby więcej takich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Będzie więcej ;)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Prosto i smacznie. Do przygotowania nawet w "polowych" warunkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super dodatek, bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak pięknie wygląda! Uwielbiam kuskus i chętnie spróbuję połączenia z miętą :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj