wtorek, 23 lipca 2013

Muffinki porzeczkowe z migdałową kruszonką

Muffinki są jednym z najbardziej przeze mnie lubianych wypieków. Ekspresowe przygotowanie i niekończące się pomysły to ich największe zalety. Za każdym razem mogą smakować i wyglądać inaczej. Jeśli pod ręką są jeszcze owoce sezonowe... to pełnia szczęścia gotowa. Podpatrując blog Kasi, zachwyciłam się muffinkami z czerwoną porzeczką. Nie miałam części składników, więc zrobiłam je swoim sposobem z dodatkiem oranżady. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki (ok. 15 sztuk):
- 220 g mąki pszennej (przesianej),
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml oranżady (można zastąpić dowolnym białym napojem gazowanym),
- 100 ml oliwy,
- czerwona porzeczka (umyta, pozbawiona gałązek),
- kruszonka migdałowa: 25 g płatków migdałowych (posiekanych), 16 g masła, 20 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej.

W jednej misce mieszamy składniki mokre (jajka, oranżadę, oliwę), w drugiej suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Zawartość obu misek łączymy - mieszamy (krótko, tylko do połączenia). Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy porzeczki i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut). Smacznego!


25 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, tez uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, a jakie ładne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, można mieć babeczki i z oranżadą! Wyszły urocze :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Kasiu. U mnie oranżada to faworyt wśród magicznych składników ;)

      Usuń
  4. Uuuuu, Milan zaraz zaślini mi monitor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milanku, śliń śmiało - komputer matki ;) :D

      Usuń
  5. wyglądają świetnie:) pyszności:) lubię takie muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne Ci wyszły! I zdjęcia jakie ładne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oranżada??? ale czad, pierwsze słyszę;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - bardzo smaczny dodatek, nadający lekkość i puszystość muffinkom :)

      Usuń

  8. wyglądają na bardzo smakowite :):):)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj