Przejdź do głównej zawartości

Muffinki porzeczkowe z migdałową kruszonką

Muffinki są jednym z najbardziej przeze mnie lubianych wypieków. Ekspresowe przygotowanie i niekończące się pomysły to ich największe zalety. Za każdym razem mogą smakować i wyglądać inaczej. Jeśli pod ręką są jeszcze owoce sezonowe... to pełnia szczęścia gotowa. Podpatrując blog Kasi, zachwyciłam się muffinkami z czerwoną porzeczką. Nie miałam części składników, więc zrobiłam je swoim sposobem z dodatkiem oranżady. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki (ok. 15 sztuk):
- 220 g mąki pszennej (przesianej),
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml oranżady (można zastąpić dowolnym białym napojem gazowanym),
- 100 ml oliwy,
- czerwona porzeczka (umyta, pozbawiona gałązek),
- kruszonka migdałowa: 25 g płatków migdałowych (posiekanych), 16 g masła, 20 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej.

W jednej misce mieszamy składniki mokre (jajka, oranżadę, oliwę), w drugiej suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Zawartość obu misek łączymy - mieszamy (krótko, tylko do połączenia). Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy porzeczki i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut). Smacznego!


Komentarze

  1. Pysznie wyglądają, tez uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, a jakie ładne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, można mieć babeczki i z oranżadą! Wyszły urocze :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Kasiu. U mnie oranżada to faworyt wśród magicznych składników ;)

      Usuń
  4. Uuuuu, Milan zaraz zaślini mi monitor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milanku, śliń śmiało - komputer matki ;) :D

      Usuń
  5. wyglądają świetnie:) pyszności:) lubię takie muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne Ci wyszły! I zdjęcia jakie ładne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oranżada??? ale czad, pierwsze słyszę;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - bardzo smaczny dodatek, nadający lekkość i puszystość muffinkom :)

      Usuń

  8. wyglądają na bardzo smakowite :):):)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!