Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z rabarbarem

W tym roku sezon na rabarbar wykorzystałam maksymalnie. Można powiedzieć, że nadrabiam straty z poprzednich, ale biorąc pod uwagę te wszystkie lata bez rabarbaru z pewnością jeszcze trochę mi brakuje ;). Z całą pewnością nie wiedziałam, co tracę. Pierogi z rabarbarem są wyśmienite, i to one są moim faworytem wśród pierogów. Do tej pory nie wyobrażałam sobie lepszych od truskawkowych. Spróbujcie, póki jeszcze jest rabarbar!


Inspiracja
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- niecała łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 180 g rabarbaru,
- 1/3 szklanki cukru.

Na początku myjemy rabarbar, odrzucamy brzydkie końce, resztę kroimy na cieniutkie plasterki. Umieszczamy je w misce, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto (jak w przepisie) i wstawiamy wodę w garnku do zagotowania (gdy zacznie wrzeć, należy ją osolić). W misie miksera umieszczamy mąkę, jajko, sól, olej i gorącą wodę. Miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki się połączą, ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Dzielimy na dwie części - jedną wałkujemy na cienki placek, a następnie wykrawamy szklanką koła, drugą przykrywamy folią. Na kołach układamy po łyżeczce rabarbarowego farszu, zlepiamy pierogi. Postępujemy tak do momentu, aż zużyjemy całe ciasto (także to przykryte folią). Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Pierogi można odsmażyć na maśle (następnego dnia) lub ponownie podgrzać w wodzie i podać z serkiem homogenizowanym. Obie wersje smakują doskonale :) Smacznego!


Komentarze

  1. Pierogi z przyjemnością, zawsze i w każdej postaci! Wersja z rabarbarem na pewno niespotykana.....
    Miłego poniedziałku!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuję, że tak późno je odkryłam :) Pozdrawiam i również życzę miłego poniedziałku :)

      Usuń
  2. Odjazd! Jeszcze nie słyszałam o pierogach z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie - póki jeszcze się da :)

      Usuń
  3. w życiu nie jadłam takich :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też takich jeszcze nie jadłam - niestety z racji mojego odmiennego stanu rabarbar jest dla mnie niewskazany, ale zapamiętam sobie, że można takie zrobić :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do przygotowania pierogów jak już będzie można :) Pozdrawiam i życzę zdrówka! :)

      Usuń
  5. OOO nigdy nie jadłam takich pierogów :) Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Twój blog w konkursie Liebster Blog Award zapraszam Cb do wzięcia udziału :)link :http://delightofflavors.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło!!!!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Z rabarbarem pierogów nigdy nie jadłam, chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam (i jadłam) pierwszy raz, mile mnie zaskoczyły :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!