Przejdź do głównej zawartości

Pieczona pierś z kurczaka

Nie ma nic prostszego i lepszego: bierzemy kurczaka, przyprawiamy, marynujemy i pieczemy. A potem oprócz obiadu mamy fantastyczny dodatek do kanapek, sałatki lub samodzielną przekąskę. Dzięki uprzedniemu marynowaniu jest soczyste i bardzo aromatyczne. A najważniejsze jest to, że wiemy, co jemy! 

 Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- oliwa z oliwek (może być smakowa, ja użyłam z papryczką chili oraz zwykłej),
- przyprawy: sól grubo mielona, pieprz, czosnek (granulowany lub przeciśnięty ząbek), papryka ostra, suszone lub świeże zioła: tymianek, lubczyk, majeranek.

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, pozbywamy ją błonek. W miseczce przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Przypraw powinno być sporo, by mięso było odpowiednio aromatyczne. Gotową marynatą dokładnie nacieramy mięso, a następnie w miseczce, w której była umieszczamy mięso i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok. 30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości mięsa; jeśli będzie wyglądało z wierzchu na upieczone, warto przekroić je w środku i sprawdzić, czy jest gotowe). Podajemy do obiadu (np. w sosie), jako wędlinę do kanapek lub w sałatce. Smacznego!



Komentarze

  1. pyszności:) uwielbiamy takie mięsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ziemniaczkami na obiad, z chlebkiem na kolację :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opcji jest mnóstwo - do wyboru, do koloru :)

      Usuń
  3. dzięki za przypomnienie, nie ma to jak domowe do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie - nie ma nic lepszego niż kanapka z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Lubię bardzo, tylko, że w taki upał to ani myślę piekarnika uruchamiać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest taki ukrop, że włączony piekarnik już nie robi różnicy ;) Chociaż mięso piekłam zanim założyliśmy rolety, teraz jest już chłodniej :)

      Usuń
  6. Delikatna i aromatyczna .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie. Do chleba jeszcze takiej nie piekłam. fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Bardzo lubimy :) Tylko wcześniej marynujemy w maślance lub jogurcie aby była krucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jogurcie jeszcze nie miałam okazji marynować, ale dzięki za przypomnienie - od dawna mam to w planach :)

      Usuń
  9. Marynowac kurke mizna rez w siku z cytryny kruszeje i ma fajny swiezy pos
    maczek

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepraszam klawatura mala i narobilam bledow chodzilo mi o sok nie sik ;-) he he

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji